Τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για καθαρή «έξοδο» από τα Μνημόνια, ο καναδικός οίκος DBRS προσγειώνει ανώμαλα το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς σύμφωνα με την αξιολόγησή τους η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται στη μεσαία στην κατηγορία «Medium Risk», δηλαδή μέτριου κινδύνου, για αποχώρηση από αυτή.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, όλες οι υπόλοιπες χώρες ασφαλείς στην κατηγορία low risk ενώ η DBRS σημειώνει ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις οι δανειστές θα δείξουν μικρότερη προθυμία για μεγαλύτερη ελάφρυνση το χρέος.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, νωρίτερα φέτος, οι φόβοι στις αγορές σχετικά με την έξοδο μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, επανεμφανίστηκαν εκ νέου. Αυτή η ανησυχία ακολούθησε τη δημιουργία ευρωσκεπτιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία.
Η DBRS θεωρεί τρεις κύριους παράγοντες για τον προσδιορισμό του κινδύνου μιας εξόδου: (1) πολιτική ικανότητα (2) μακροοικονομικές ανισορροπίες και αδυναμίες (3) πολιτική αποφασιστικότητα.
Οι χώρες τοποθετούνται σε μία από τις τρεις κατηγορίες κινδύνου χώρας: χαμηλό, μέτριο ή υψηλό κίνδυνο εξόδου.
Μόνο η Ελλάδα βρίσκεται στο «υψηλό» ρίσκο, όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες περιορίζονται στον «χαμηλό».
Ο κύριος παράγοντας που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία είναι σύμφωνα με την DBRS είναι τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποπληρώσει σταδιακά μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων.
Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για το επίσημο χρέος της Ελλάδας, η DBRS θεωρεί ότι το χρέος αυτό θα μπορούσε πάλι να αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των κυριότερων πιστωτών της.
Εάν η Ελλάδα αδυνατεί να διατηρήσει τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οι πιστωτές της ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να προβλέψουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.
Εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια σταθερά ασθενική ανάπτυξη, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές και ότι το κόστος παραμονής εντός της ζώνης του νομίσματος αποδειχτεί υπερβολικά υψηλό.