Το deal με το οποίο θα «κλείσει» η χρονιά θα είναι πιθανότατα αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς πηγές κοντά στη διαδικασία τοποθετούν την ολοκλήρωσή του τις τελευταίες ημέρες του 2020. Και για την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να είναι το deal της χρονιάς, αφού με τον τρόπο αυτό θα κλείσει μια σημαντική εκκρεμότητα απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές.
Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν προς το Liberal Markets, πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της ΕΤΕ και του CVC Capital, παρά τη μακρά διαδικασία, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και θα ολοκληρωθούν πριν τις γιορτές, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται «περί το τέλος του χρόνου» και κατά πάσα πιθανότητα όχι την προσεχή Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας.
Όπως είναι γνωστό, οι κεντρικές παραδοχές θεωρούνται «κλεισμένες» και την περίοδο αυτή η διαπραγμάτευση αφορά «λεπτομέρειες», οι οποίες ωστόσο είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές.
Το ύψος του τιμήματος παραμένει στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ από την πλευρά του CVC αποτυπώνοντας μια πρόταση που για το σύνολο της Ασφαλιστικής βρίσκεται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αποτίμηση που συνάδει και με την αναθεώρηση του 2019 που «τοποθετεί» την εταιρεία στα 550 εκατ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πηγές οι τελευταίες διαπραγματεύσεις, αφορούν στον τρόπο καταβολής του, αλλά κυρίως τις ρήτρες που θα ενσωματωθούν στη συμφωνία (εφόσον αυτό συμβεί τελικά) και θα συνδυασθούν με μελλοντικά οικονομικά και παραγωγικά αποτελέσματα της εταιρείας. Έτσι, το τελικό τίμημα θα συνδεθεί και με τις επιδόσεις και τους στόχους του bankassurance, οπότε διαμορφώνεται χώρος στη διαπραγμάτευση ώστε οι αριθμοί να «καλύπτουν» και τις δύο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι δύο πλευρές, δείχνουν την προσήλωσή τους σε μία συμφωνία, με τις τελευταίες δηλώσεις τόσο του CEO της ΕΤΕ, Παύλου Μυλωνά, όσο και του επικεφαλής της ομάδας του CVC Capital στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδη, να κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Άλλωστε, το κλείσιμο του deal μέσα στα όρια του 2020 «πιέζουν» και τα κριτήρια που έχει θέσει η Κομισιόν (DG Comp) για την Εθνική Ασφαλιστική και σύμφωνα με τα οποία εφόσον η συμφωνία δεν επιτευχθεί μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, η ΕΤΕ θα αναγκασθεί σε μια μελλοντική απόπειρα να πωλήσει μεγαλύτερο ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι το 2018, όταν ξεκίνησε η πρώτη απόπειρα πώλησης της Ασφαλιστικής, το ποσοστό που είχε βγει προς πώληση ήταν 75%, ενώ στην τελευταία αυτή προσπάθεια είναι 80%.
Κατά συνέπεια, η πλευρά της ΕΤΕ, εφόσον κλείσει τώρα το deal θα διατηρήσει το 20% της Ασφαλιστικής, και τα κέρδη που προκύπτουν από το ποσοστό αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό, η απώλεια το χρονικού οροσήμου (τοποθετημένου για τα τέλη του 2020) να κινήσει την DG Comp σε αναθεώρηση του προς πώληση ποσοστού.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται μεν με τον ένα και μοναδικό υποψήφιο που έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά, αλλά την ίδια στιγμή και το plan B για πώληση μεριδίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο δε φαίνεται να αποτελεί επιλογή της διοίκησης.
Έτσι, όπως κατέληγαν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία δείχνει να παραμένει «μονόδρομος» και για τις δύο πλευρές. Για το μεν CVC Capital, η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια η επιχείρηση που «κλειδώνει» την επιχειρηματική λογική των προηγούμενων επενδύσεών της στο χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (Υγεία, Metropolitan, Ιασώ General κλπ.) στα οποία σήμερα διαμορφώνει τον ισχυρότερο πόλο. Και για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ωστόσο, τα εναλλακτικά πλάνα (απέναντι στον μοναδικό υποψήφιο) παραμένουν χαμηλότερης απόδοσης.