Σημαντικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η προκήρυξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), καθώς δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι, αρκετοί από τις οποίους δεν προέρχονται από το κλάδο των τηλεπικοινωνιών, εισήλθαν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Στο πλαίσιο αυτό η Αναθέτουσα Αρχή διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του εκάστοτε έργου.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια ευρώ, με τα 300 εκατομμύρια να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση και το υπόλοιπο ποσό από τις εταιρείες που τελικά θα επιλεγούν.
Το σημαντικό είναι ότι προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα υλοποιηθεί τομέα (ΣΔΙΤ) και περιλαμβάνει περιοχές τις οποίες δεν είχαν εντάξει στα σχέδια τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωσή του θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, σε επτά διαφορετικές ζώνες της Ελλάδας, δημιουργώντας περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή δήλωσαν οι ακόλουθοι όμιλοι:
- Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία
- Oman Fiber Optic SAOC
- Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών
- Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία
- Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων
- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία
- Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών
- Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων
- Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία
-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα ώστε εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών. Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμπράξεων μεταξύ ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καθώς κάποιοι από αυτούς έχουν σημαντική τεχνογνωσία σε έργα τηλεπικοινωνιακού χαρακτήρα.