Στους βασικούς άξονες του σχεδίου προϋπολογισμού συνεχίζει να επιμένει η κυβέρνηση της Ιταλίας, με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία να διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρησή του.
Εχθές, οι Βρυξέλλες ακύρωσαν ουσιαστικά τις προβλέψεις της Ρώμης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,2% και το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 2,9% το 2019.
Μιλώντας στη Βουλή ο Τρία είπε ότι η κυβέρνηση ασχολείται μεν με την απάντηση που θα δώσει στην Κομισιόν για τα πιο επίμαχα σημεία του προϋπολογισμού, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα υποχωρήσει στους βασικούς άξονές του. Η ιταλική κυβέρνηση, είπε, είναι δεσμευμένη να σεβασθεί ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% του ΑΕΠ το 2019, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτικό έναν επεκτατικό προϋπολογισμό.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. «Θέλουμε να μειώσουμε το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θα ξεπεράσουμε το 2,4% στην σχέση ελλείμματος ΑΕΠ και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να μπορέσουμε να το εγγυηθούμε», είπε ο Ντι Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ και ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει ο διάλογος για να εξηγήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσουμε και στην περικοπή σειράς περιττών δαπανών μέσα στο 2019».
Μετά τις δηλώσεις του Τρία, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσε στο 3,46%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο εβδομάδας, ωθώντας το spread (διαφορά) με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες).
Η Κομισιόν εξετάζει την πιθανότητα διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της ανάγκης να εκκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας, σε περίπτωση που η Ρώμη δεν προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό της έως τις 13 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο, αρμόδιος για το ευρώ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί «σημαντικά» από το προηγούμενο έτος, γεγονός που μπορέι να ασκήσει πιέσεις στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρίες, υψηλότερων επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια και μείωσης των επενδύσεων.
«Αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε τη στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία. Στην πραγματικότητα βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%», πρόσθεσε ο Ντομπροβόσκις εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις.
Φωτογραφία ΑΡ