Συμφωνίες οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το βλέμμα στραμμένο στο χαρτοφυλάκιο των 230 δισ ευρώ της κρατικής εταιρείας επενδύσεων Mubadala, βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Αμπού Ντάμπι. Στόχος είναι να εξεταστεί μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον των ΗΑΕ να επενδύσουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για την οποία η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή με διεθνή διαγωνισμό παραχωρώντας το 51% και το μάνατζμεντ.
Κεντρικός βραχίονας των διεθνών επενδύσεων των Εμιράτων είναι το γιγαντιαίο fund Mubadala, το οποίο αναμένεται να παίξει ρόλο στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, έχοντας παρουσία και στην Ελλάδα. Κατά την προηγούμενη μάλιστα επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αμπου Ντάμπι, οι δύο κυβερνήσεις είχαν δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός fund που θα έχει αρχικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ και το οποίο θα επενδύει σε μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις τότε συζητήσεις, στόχος είναι το Αμπου Ντάμπι να διοχετεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, μέσω διαφόρων funds, που σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 5 δισ ευρώ.
Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Αμπού Ντάμπι θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όπως και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Στον τομέα της άμυνας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και τα δύο ζητήματα έχουν στο επίκεντρό τους την ΕΑΒ.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στην κατάρτιση πιλότων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΑΕ, ένα πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Από ελληνικής πλευράς ο αντισυμβαλλόμενος θα είναι η EAB η οποία σύντομα αναμένεται να αποκτήσει νέα διοίκηση. Η συμφωνία αυτή θεωρείται προχωρημένη και όλα δείχνουν ότι δεν αργήσει η υπογραφή της.
Το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές, είναι η αναβάθμιση της ίδιας της ΕΑΒ. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει για το μοντέλο εξυγίανσης της εταιρείας, μεταβιβάζοντας το 51% σε έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή. Ο τελευταίος θα αναλάβει και το management της επιχείρησης, διατηρώντας ωστόσο δικαίωμα, ο κάτοχος του 49% των μετοχών της ΕΑΒ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, να αναλάβει το management εν καιρώ πολέμου.
Φυσικά, οι συζητήσεις στο Αμπου Ντάμπι δεν θα μείνουν μόνον στην ΕΑΒ, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλου είδους αμυντικές, ενεργειακές και άλλες επενδυτικές και εμπορικές συνεργασίες. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν συζητήσεις της ηγεσίας των ΗΑΕ έχουν γίνει με πολλές ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ιδιαίτερα παραγωγικές.
Η πιο σημαντική επένδυση του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου Mubadala στα ελληνικά πράγματα ήταν η συνεπένδυση με την Amerra Capital Management στις ιχθυοκαλλιέργειες Σελόντα και Νηρέας. Επίσης από τις μεγαλύτερες επίσης απευθείας επενδύσεις του Αμπου Ντάμπι αποτελεί η συμμετοχή στο fund το οποίο εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ακόμη στα τέλη του 2019 η Masdar, που ανήκει στην κρατική εταιρεία επενδύσεων των ΗΑΕ Mubadala Investment Company και ειδικεύεται σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υπέγραψε με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμφωνητικό για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Η συνεργασία αυτή προωθείται μέσω της κοινοπραξίας Masdar Taaleri Generation DOO που αποτελεί κοινό σχήμα με τη φινλανδική Taaleri Energia.
Από την άλλη πλευρά, η Mubadala ενώ είχε ενδιαφερθεί για αρκετές άλλες επενδύσεις σε διαφόρους τομείς, τελικά δεν ευοδώθηκαν. Η πιο εμβληματική ήταν εκείνη στο Ελληνικό, στην οποία η εταιρεία συμμετείχε μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Al Maabar, και η οποία μαζί με την κινεζική Fosun αποχώρησαν το 2019.
Βεβαίως κανένας δεν μπορούσε να κατηγορήσει την εταιρεία για τη συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι η συμφωνία επένδυσης στο Ελληνικό φέρεται να ολοκληρώθηκε το 2014, αλλά πέντε χρόνια αργότερα η ελληνική κυβέρνηση υλοποιούσε ακόμη τις προαιρέσεις έναρξης της επένδυσης. Ακόμη και σήμερα, παρόλο που είμαστε κοντά στο κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, το θέμα δεν έχει κλείσει.
Επίσης αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο για την Mubadala είναι ότι αποτελεί ένα… χρυσωρυχείο αφού εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 230 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.