Με ρυθμό χαμηλότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αυξήθηκαν παγκοσμίως οι μισθοί το 2017, αναφέρει η έκθεση Global Wage Report της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεση πέρυσι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,8%, έναντι 2,4% το 2016. Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από 136 χώρες.
«Αυτό που αναγνωρίζεται τώρα ευρέως είναι ότι η βραδεία αύξηση των μισθών έχει μετατραπεί σε εμπόδιο για την επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε στην έκθεση ο γενικός διευθυντής της ILO Γκι Ριντέρ.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες της Ομάδας των 20 (G20), αλλά έχουν αυξηθεί κατά μόλις 9% στις ανεπτυγμένες χώρες της G20, σύμφωνα με την ILO.
Αναλύοντας την αύξηση των μισθών, η έκθεση διαπιστώνει ότι στις αναπτυγμένες χώρες της ομάδας G20 ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών μισθών μειώθηκε από 0,9% το 2016 σε 0,4% το 2017. Αντιθέτως, στις αναπτυσσόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες της ομάδας G20, ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών μισθών κυμάνθηκε μεταξύ 4,9% και το 4,3 τοις εκατό το 2017.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες του G20, ενώ έχουν αυξηθεί μόλις κατά 9% στις προηγμένες χώρες των G20, σύμφωνα με την έκθεση. Όμως, σε πολλές οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η μισθολογική ανισότητα παραμένει υψηλή και οι μισθοί είναι συχνά ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Απαράδεκτα υψηλό το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων
Η έκθεση του ILO υπολόγισε επίσης το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των απολαβών ανδρών και γυναικών, χρησιμοποιώντας δεδομένα που αφορούν περίπου το 80% των μισθωτών παγκοσμίως. Διαπιστώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται περίπου 20% λιγότερο από τους άνδρες.
"Το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις κοινωνικής αδικίας. Όλες οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα πού οφείλεται και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων", αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ.