Διεύρυνση ζημιών και κάμψη του κύκλου εργασιών εμφάνισε η Euromedica στο σύνολο της χρήσης του 2015,
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ομίλου και της εταιρείας (προ της επίδρασης του clawback & rebate), κατά την κλειόμενη χρήση, ανήλθε σε 161.451 ευρώ (2014: 186.424 ευρώ) για τον Όμιλο και σε 76.598 ευρώ (2014: 101.546 ευρώ) για την Εταιρεία, εμφανίζοντας μείωση 13,4% και 24,6% αντίστοιχα σε σχέση με την συγκριτική χρήση.
Βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύκλου εργασιών είναι οι υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού που είχαν παρασχεθεί κατά το 2014, ενισχύοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών της συγκρίσιμης χρήσης.
Οι ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε ποσό 11.169 ευρώ [2014: ζημιές 7.599 ευρώ]. Αντίστοιχα, οι ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της Εταιρείας ανήλθαν σε 16.253 ευρώ [2014: ζημιές 2.327 ευρώ].
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κύκλου εργασιών, όπως αναφέρεται ανωτέρω, η οποία υποσκέλισε τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που επιτεύχθηκε.
Όπως σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, το οικονομικό κλίμα του 2015 χαρακτηρίστηκε και επηρεάστηκε από τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, καθώς και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων που ακολούθησαν την τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας που έλαβε χώρα τον Ιούλιο. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο τήρησης των προϋποθέσεων που έθεσε στις 12/7/2015 η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ώστε να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ελληνικό κοινοβούλιο στις 16/7/2015 και 14/8/2015 ενέκρινε μεταξύ άλλων:
(α) Την αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια κατά δέκα μονάδες, δηλαδή από 13% σε 23%. Η εν λόγω απόφαση είχε άμεση εφαρμογή, ήδη από την ψήφιση της αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών, από την 20/7/2015.
(β) Τον άμεσο καταλογισμό του rebate και claw back για το 2014 καθώς και την είσπραξη αυτού άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ.
(γ) Την επέκταση εφαρμογής των μέτρων rebate και clawback, τα οποία έληγαν την 31/12/2015, μέχρι και το 2018 σε συνδυασμό με σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών υγείας για την ίδια περίοδο καθώς τη μείωση των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Σημειώνεται ότι παρότι οι φορείς των ιδιωτικών κλινικών και το σύνολο των μονάδων υγείας του Ομίλου για τις ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του rebate και clawback έχουν προσφυγή από τον Δεκέμβριο του 2013 στο ΣτΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της συντηρητικότητας κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων, έχουν διενεργηθεί προβλέψεις, για τις χρήσεις 2013, 2014 και 2015, για την πιθανή επίδραση από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων συνολικών ποσών 127.088 ευρώ και 53.685 ευρώ για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 05/04/2012, αποφασίσθηκε, η μεταφορά των μετοχών της Euromedica στην Κατηγορία Επιτήρησης. Ειδικότερα, οι μετοχές εντάχθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης με κριτήριο την ύπαρξη σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ένταξη των μετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει από τη συνεδρίαση της 10/04/2012. Για τους λόγους υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης αναφέρουμε τα κάτωθι:
* Οι υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας κατά την 31/12/2015, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο επιδεινούμενο πρόβλημα ρευστότητας των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και στον περιορισμό της ζήτησης των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας τα τελευταία έτη, ως αποτέλεσμα της συνεχούς εξαγγελίας και εφαρμογής περιοριστικών μέτρων που οδήγησε σε σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του ομίλου λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, προσπαθεί μέσω συγκεκριμένων ενεργειών να επιτύχει βιώσιμη χρηματοοικονομική δομή λαμβάνοντας αποφάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, θα διασφαλίζουν την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού του δανεισμού. Η διοίκηση προτίθεται να προβεί σε μια σειρά πρόσθετων ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητάς του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
1. Να συνεχισθούν οι προσπάθειες διερεύνησης των δυνατοτήτων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου.
2. Η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, στην περίπτωση που θα υπάρξουν συμφέρουσες επενδυτικές προτάσεις καθώς και η επανεξέταση διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της.
3. Η τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του Ομίλου, με σκοπό: α) την αναλογική μετακύλιση του κουρέματος των παλαιών απαιτήσεων από ασφαλιστικούς φορείς, β) την σύγκλιση των χρόνων αποπληρωμής των εμπορικών του υποχρεώσεων και είσπραξης των εμπορικών του απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα
είσπραξης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γ) τη μετακύλιση σημαντικού μέρους της επίδρασης του clawback και rebate. Ήδη έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικές συμφωνίες με προμηθευτές του Ομίλου οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια της Διοίκησης για διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.
4. Η διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του Ομίλου, με κεντρική διαπραγμάτευση βασικών συμβάσεων και περιορισμό των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών με σκοπό την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση των οργανικών αποτελεσμάτων.
5. Συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων.