Τη θέση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων της έκθεσης, σημειώνοντας ότι είναι απαισιόδοξη χωρίς λόγο. Πάντως, επισήμανε ότι και το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη χαρακτήρισε ξεπερασμένες τις εν λόγω εκτιμήσεις, καθώς δεν έχει υπολογιστεί σε αυτές η πρόσφατη ανάπτυξη, όπως ανέφερε.
Οσον αφορά το χρέος, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα».
Συγκεκριμένα, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση ότι οι πιστωτές της Ελλάδας, στους οποίους περιλαμβάνονται το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης, θα είναι έτοιμοι να ελαφρύνουν περαιτέρω τους όρους του ελληνικού χρέους, εάν η χώρα συνεχίσει να συνεργάζεται στις μεταρρυθμίσεις.
Απέκλεισε, ωστόσο, οποιαδήποτε διαγραφή του ονομαστικού χρέους.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αβάσιμες οι υποθέσεις του ΔΝΤ
Οι υποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν βασίζονται στην πραγματικότητα και δεν λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.
Στη συνεδρίαση, η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Στο συμβούλιο πάντως αποτυπώθηκαν ξεκάθαρες διαφωνίες, με μία ομάδα συνέδρων να υποστηρίζει τη διατήρηση του δημοσιονομικού στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ και να αντιτίθεται στην πρόταση για ελάφρυνση του χρέους.
Το Συμβούλιο αντίθετα παρουσίασε ενιαίο μέτωπο σχετικά με την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και για «εξορθολογισμό» της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Σε ότι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, το ΔΝΤ εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα η χώρα μας θα πετυχαίνει χαμηλή μέση ετήσια ανάπτυξη, της τάξης του 1%.
Για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολιτικό προαπαιτούμενο, όμως οι εταίροι αντιτίθενται στην βαθιά ελάφρυνση του χρέους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr