Η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπινατ κάλεσε τις κυβερνήσεις να στραφούν προς την υποστήριξη των επιχειρήσεων που δεν θα βασίζεται σε δάνεια αλλά πιο πολύ σε μετοχικά κεφάλαια, καθώς η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί μακροχρόνιες ζημιές.
Η Γκόπινατ ανέφερε ότι η τεράστια κλίμακα του σοκ σημαίνει ότι πολύ περισσότερες εταιρείες μπορεί να φτάσουν στην πτώχευση καθώς αντιμετωπίζουν μείωση των εισοδημάτων τους για αρκετούς μήνες.
Η κυβερνητική υποστήριξη με τη μορφή δανείων θα επιβαρύνει αυτές τις επιχειρήσεις με τεράστια χρέη, που θα λειτουργήσουν σαν επιπλέον φόρος και κατ' επέκταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις εταιρείες στην προσπάθειά τους να βγουν από την κρίση.
«Επειδή υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα χρεωκοπίας εδώ, η κυβερνητική στήριξη θα πρέπει να στραφεί περισσότερο σε ενισχύσεις μέσω μετοχικών κεφαλαίων παρά σε δάνεια. Διαφορετικά θα καταλήξουμε με πολλές επιχειρήσεις που θα βγουν από την κρίση με δυσβάσταχτα χρέη», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Δεν εξήγησε περισσότερο με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια της εγχώριας τραπεζικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ιαπωνία χορήγησε κεφάλαια σε εταιρείες μέσω της αγοράς από κυβερνητικά όργανα προνομιούχων μετοχών που εξέδιδαν οι επιχειρήσεις αυτές.
Η Γκόπινατ τόνισε ότι η όποια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι «εξαιρετικά άνιση και εξαιρετικά αβέβαιη», προτρέποντας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να υιοθετούν επιθετικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους.