Αν υπάρχει μια πιθανότητα να πετύχει ο νέος ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε χθες η Βουλή, αυτός είναι να αυξηθούν θεαματικά τα έσοδα από τις εισφορές των ασφαλισμένων ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να αναπνεύσει και να σταματήσει να παράγει ελλείμματα.
Με ποιο τρόπο όμως θα συμβεί αυτό το θαύμα όταν η ίδια η φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου, είναι όμως τόσο υφεσιακή που αντί για αύξηση εισφορών και πολύ περισσότερο αριθμού ασφαλισμένων, θα φέρει με μαθηματική βεβαιότητα περισσότερα λουκέτα στην οικονομία;
Στη μέγγενη του νέου ασφαλιστικού νόμου που με βάση τις αναλογιστικές μελέτης οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή θα επιφέρει μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, δεν θα συνθλιβούν μόνο οι μελλοντικοί και οι σημερινοί ασφαλισμένοι των οποίων οι καταβαλλόμενες συντάξεις μειώνονται με την πάροδο της τριετίας και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά πριν από όλους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.
Κορμός ο οποίος πλέον ξυλεύεται, καθώς ο εκρηκτικός συνδυασμός των αυξημένων εισφορών και φόρων θα οδηγήσει πλέον στα δημόσια ταμεία το 60% έως 88% των εισοδημάτων -ανάλογα με το αν ο ασφαλισμένος έχει επικουρική και εφάπαξ- για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους κλπ. Οι εισφορές φτάνουν το 38% του εισοδήματος και η φορολόγηση μεταξύ 22% έως 45%, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις όπως η προκαταβολή του φόρου (100%), η εισφορά αλληλεγγύης κλπ.
Με τέτοια επιδρομή σε φόρους και εισφορές στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση του φόρου στις μικρές επιχειρήσεις (29%), πολλά μπορεί να συμβούν, σίγουρα όμως όχι αύξηση εσόδων και ανάπτυξη, αλλά περαιτέρω αύξηση της εισφοροδιαφυγής και κλείσιμο επιχειρήσεων – εγκατάλειψη του επαγγέλματος από επαγγελματίες που σήμερα καταβάλλουν τις εισφορές τους και συντηρούν το παραπαίον σύστημα.
Σε ό,τι αφορά στους σημερινούς συνταξιούχους, περίπου 960.000 θα υποστούν μειώσεις εισοδήματος σε βάθος τριετίας λόγω:
-της σταδιακής εξάλειψης του ΕΚΑΣ που θα επηρεάσει τις απολαβές περίπου 380.000 χαμηλοσυνταξιούχων,
-της μείωσης των επικουρικών συντάξεων που θα μειώσει τα εισοδήματα περίπου 180.000 συνταξιούχων,
-της μείωσης του πλαφόν για τις υψηλότερες συντάξεις που θα επηρεάσει περίπου 50.000 συνταξιούχους
-της μείωση των εφάπαξ κατά περίπου 15% λόγω της αλλαγής του μαθηματικού τύπου υπολογισμού από την οποία θα επηρεαστούν περίπου 70.000 δικαιούχοι
- της μείωση του μερίσματος που καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε περίπου 280.000 συνταξιούχους.
Β.Γ.