ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο, αλλά αμείβονται λιγότερο
Shutterstock
Shutterstock

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο, αλλά αμείβονται λιγότερο

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε την ετήσια έκδοση για το εργατικό δυναμικό, την απασχόληση και την ανεργία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, καταγράφει τον 7ο υψηλότερο μέσο χρόνο εργασίας μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού, ενώ είναι από το τέλος στον μέσο μισθό.

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις ανισότητες μεταξύ των μελών του Οργανισμού, ο Truman Du από την Genuine Impact οπτικοποίησε διάγραμμα τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και τους μισθούς σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022.

Αναφέρεται ότι για την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα και την Τουρκία λείπουν τα στοιχεία και δεν έχουν συμπεριληφθεί. Το διάγραμμα αφορά λοιπόν 35 χώρες και όχι 38 που μετράει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η (στις 35 χώρες) θέση ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 499,60 δολάρια (456,31 ευρώ), με μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τις 36,27 ώρες. Το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα ανέρχεται στα 13,77 δολάρια (12,58 ευρώ). 

Η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ με χαμηλότερο ωρομίσθιο είναι το Μεξικό, με 7,49 δολάρια.

Πηγή: Visual Capitalist με στοιχεία του OΟΣΑ

Σχετικά με τις ώρες εργασίας, συγκριτικά με τα στοιχεία για την Ελλάδα, μόνο σε 4 από τις 35 χώρες που απεικονίζονται στο διάγραμμα εργάζονται περισσότερο την εβδομάδα: στο Ισραήλ (36,38 ώρες), τη Νότια Κορέα (36,56 ώρες), τη Χιλή (37,75 ώρες) και το Μεξικό (42,81 ώρες).

Ο υψηλότερος εβδομαδιαίος μισθός καταγράφεται στην Ισλανδία, με 1.528 δολάρια, πολύ υψηλότερο και από τους τέσσερις σκανδιναβικούς γείτονές της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ισλανδοί εργαζόμενοι, κατά μέσο όρο, να κερδίζουν σχεδόν 55 δολάρια την ώρα.

Το Λουξεμβούργο, που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, είναι η μόνη άλλη χώρα με μέσο εβδομαδιαίο μισθό άνω των 1.500 δολαρίων.

Οι ΗΠΑ (1.490 δολάρια), η Ελβετία (1.404 δολάρια) και το Βέλγιο (1.247 δολάρια) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των χωρών με τον υψηλότερο εβδομαδιαίο μισθό στον ΟΟΣΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στο Μεξικό κερδίζουν περίπου 321 δολάρια την εβδομάδα, το χαμηλότερο μεταξύ των 35 χωρών του διαγράμματος.

Μέσο ωρομίσθιο και κόστος ζωής

Παρά το γεγονός ότι τα μισθολογικά δεδομένα χρησιμοποιούν μετρήσεις προσαρμοσμένες σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης (PPP), εξακολουθούν να μην λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις αποκλίσεις στις τοπικές τιμές, οι οποίες επηρεάζονται από πολύπλοκους παράγοντες όπως οι δασμοί και το κόστος καυσίμων για τα εισαγόμενα αγαθά, η επίδραση των μονοπωλίων και των καρτέλ, η τιμή των μη εμπορεύσιμων αγαθών (ενέργεια, κόστος στέγασης) και οι κρατικοί φόροι.

Ενώ οι διαφορές στους μισθούς φαίνονται τεράστιες, το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι αρκετά ώστε να καλύπτουν το κόστος διαβίωσής τους παίζει επίσης ρόλο. Οι χώρες με υψηλότερους εβδομαδιαίους μισθούς συσχετίζονται επίσης με πολύ υψηλότερο κόστος ζωής και το αντίστροφο.

Η Ελβετία, η Δανία και η Ισλανδία, για παράδειγμα, βρίσκονται στις 10 πρώτες χώρες με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με το Μεξικό, το οποίο είναι πολύ πιο χαμηλά.