Ένα ακόμη δύσκολο προσχέδιο προϋπολογισμού περνά σήμερα για έγκριση από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο με στόχο να κατατεθεί προσεχώς στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου συνήθως επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις, με την τελική ψηφοφορία να αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Τα σχέδια του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αντικατοπτρίζονται σε κάθε περίπτωση στους αριθμούς: το προσχέδιο περιλαμβάνει περίπου 445 δισ.για κρατικές δαπάνες, ενώ το νέο χρέος στόχος είναι να μην ξεπεράσει τα 16,6 δισ.ευρώ.
Βασική και διακηρυγμένη με κάθε τρόπο εδώ και καιρό προτεραιότητα του Κρίστιαν Λίντνερ είναι η επαναφορά της τήρησης του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, με άλλα λόγια του χρυσού κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που θέτει φραγμό στη διαρκή δημιουργία νέων χρεών, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε ανασταλεί για δημοσιονομικούς λόγους.
Κυρίως πλήττεται το υπ. Οικογένειας
Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογσμού, το 2024 οι δαπάνες θα πρέπει να ιεραρχηθούν αυστηρά και να γίνει άμεση εξοικονόμηση κρατικών πόρων από περικοπές επιδομάτων όπως το γονικό επίδομα που προορίζεται για την κάλυψη εξόδων ανατροφής τέκνων για ζευγάρια με εισοδήματα που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ ετησίως. Μέχρι πρότινος το όριο αυτό ανερχόταν στις 300.000 ευρώ κοινό οικογενειακό εισόδημα. Από εκεί και πέρα στο «στόχαστρο» του υπ. Οικονομικών μπαίνει και σειρά άλλων κοινωνικών επιδομάτων που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη ή την πρόνοια.
Στην πρώτη γραμμή του προϋπολογισμού για το 2024 συνεχίζουν να βρίσκονται πάντως, βάσει του προσχεδίου, η άμυνα και η ασφάλεια, με το υπ. Άμυνας να εξαιρείται από το σχέδιο περικοπών Λίντνερ, οι οποίες πλήττουν ουσιαστικά «κοινωνικά» υπουργεία, με κυριότερο το υπ. Οικογένειας. Από εκεί και πέρα οι τομείς που δεν αναμένεται να πληγούν από τις σχεδιαζόμενες περικοπές, πέραν της άμυνας, έχουν να χάνουν με την ψηφιοποίηση, την προστασία του κλίματος και τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.
Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και συνδικάτα
Σύμφωνα με τον αν. επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, Ματίας Μίντελμπεργκ, η εξοικονόμηση πόρων αυτού του είδους από τη γερμανική συγκυβέρνηση έχει να κάνει στην πραγματικότητα «με τη μεταφορά του βάρους στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης».
«Μια πολιτική τροχιά με γνώμονα τις περικοπές είναι ουσιαστικά περιττή, τείνει να λειτουργήσει σε βάρος της κοινωνίας και να γίνει επιβλαβής για την οικονομία» αναφέρει ο Στέφαν Κέρτσελ από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων χαρακτηρίζοντας το «χρεόφρενο, φρένο στο μέλλον». Ζητά μάλιστα αντ’ αυτού εκ μέρους των συνδικάτων περισσότερες επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις υποδομές και την ψηφιοποίηση. «Στην Κίνα και τις ΗΠΑ εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύονται στο μέλλον. Εάν η Γερμανία επιβραδύνει τώρα την ανάπτυξη, θα μείνει πίσω» αναφέρει μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.