Δύο μέτρα και σταθμά αποδεικνύεται ότι χρησιμοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση με τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων στη χώρα μας στους οποίους συμμετείχαν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2005-2012.
Το αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής έρευνας που διήρκεσε πάνω από επτά χρόνια είναι να κληθούν τελικά πληρώσουν το μάρμαρο με πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα 80 εκατ. ευρώ κυρίως οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις όταν υποχρεώθηκαν να μπουν στη διαδικασία της διευθέτησης το 2017 -παρότι εκείνες λειτουργούσαν στις περισσότερες των περιπτώσεων ως συνεργάτες-υπεργολάβοι- ενώ διεθνείς κολοσσοί οι οποίοι ήταν και οι leaders των έργων, όχι μόνο να πέσουν «στα μαλακά», αλλά σε πολλές περιπτώσεις να μην τους επιβληθούν καν ποινές και χρηματικά πρόστιμα.
Νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την απόφασή της με βάση το πόρισμα από την έρευνά της για την εμπλοκή των ξένων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες δεν είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία της διευθέτησης σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται πρόστιμα σε ελάχιστες εταιρείες και συγκεκριμένα :
- 18,657 εκατ. ευρώ στην FCC CONSTRUCCION SA, εκ των οποίων 3.491 εκατ. ευρώ αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ALPINE Bau GmbH, ως μητρική της τελευταίας αυτής εταιρείας,
- 7,2 εκατ. ευρώ στην ALPINE Bau GmbH, εκ του οποίου ποσό 3,491 αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την μητρική της FCC CONSTRUCCION SA,
- 1,265 εκατ. ευρώ στην ARCHIRODON GROUP N.V
- 108,679 χιλιάδες ευρώ στην ΑΦΟΙ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ (IACOVOU BROTHERS (CONSTRUCTIONS) LIMITED.
Επί της ουσίας, από την μακρά λίστα των ξένων εταιρειών οι οποίες είχαν βρεθεί ως leaders των έργων, στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μόνο δύο τιμωρήθηκαν με πρόστιμα μάλιστα τα οποία η αγορά χαρακτηρίζει αισθητά μικρότερα έναντι εκείνων που επιβλήθηκαν στις τέσσερις ελληνικές τεχνικές εταιρείες το 2017. Από τον σχετικό κατάλογο δε, λείπουν παντελώς οι μεγάλες πολυεθνικές όπως οι Alstom, Siemens, Vinci, Hochtief κλπ, καθώς για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πως δεν διαπίστωσε παραβάσεις νόθευσης του ανταγωνισμού.
Το ίδιο συνέβη και για έναν μεγάλο αριθμό μικρότερων ελληνικών εταιρειών κάποιες εκ των οποίων λειτουργούν ενώ άλλες έχουν κλείσει.
Δικαιώνονται έτσι όσοι από την αρχή αυτής της υπόθεσης ισχυρίζονταν πως ο χειρισμός της αποσκοπούσε τελικά στο να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο οι ελληνικές εταιρείες και βγουν από το κάδρο οι ξένες πολυεθνικές. Στελέχη της αγοράς θυμίζουν δε πως οι έρευνες διαχωρίστηκαν με την πρώτη που αφορούσε ελληνικές εταιρείες να ολοκληρώνεται δύο χρόνια νωρίτερα με τις επιχειρήσεις να σύρονται στη διαδικασία διευθέτησης ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο μέλλον σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το σκέλος που αφορούσε τις ξένες πολυεθνικές ολοκληρώθηκε ουσιαστικά φέτος χωρίς αποτέλεσμα.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώ.
Β. Γ.