Δυσεπίλυτος γρίφος για τις επιχειρήσεις οι κενές θέσεις εργασίας
shutterstock
shutterstock

Δυσεπίλυτος γρίφος για τις επιχειρήσεις οι κενές θέσεις εργασίας

Σε μεγάλο «αγκάθι» που ναρκοθετεί την προσπάθεια για ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξελίσσεται το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο. Κι αυτό, διότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες για προσλήψεις, οι εργοδότες βλέπουν το οργανόγραμμα τους να παραμένει κενό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, υπάρχουν τουλάχιστον 260.000 κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά. Μάλιστα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των κενών θέσεων είναι μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού λείπουν πάνω από 200.000 εργαζόμενοι, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τόσο το τουριστικό προϊόν της χώρας όσο και τον ήδη «τραυματισμένο» πρωτογενή τομέα της.

Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς επιχειρούν να βρουν «σανίδα σωτηρίας» στις μετακλήσεις εργαζομένων από τις τρίτες χώρες. Υπενθυμίζεται πως με δύο αποφάσεις, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη «ανάψει» το «πράσινο φως» για τη μετάκληση τουλάχιστον 200.000 εργατών από τρίτες χώρες, ενώ πέρυσι τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε διάταξη που έδινε άδεια διαμονής στους μετανάστες - εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα, στην Ελλάδα. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο τα αιτήματα για μετακλήσεις ξένων εργατών ήταν περίπου 380.000, από τα οποία πάνω από τα μισά αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα.

Τουρισμός: Ρεκόρ εισπράξεων και ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας

Ίδια εικόνα εντοπίζεται και στον τουρισμό, όπου τα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων συνοδεύονται, δυστυχώς, και με ρεκόρ κενών θέσεων. Η επιδείνωση του προβλήματος είναι χαρακτηριστική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2021 οι κενές θέσεις ήταν 57.700, το 2022 έφτασαν στις 60.000, πέρυσι ξεπέρασαν τις 60.000 και φέτος πλησίασε τις 80.000. Από αυτές, οι 53.000 αφορούσαν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. Τα σωματεία εργαζομένων ξεκαθαρίζουν ότι οι λόγοι που έχουν περιορίσει την προσφορά εργασίας στο τουρισμό είναι οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς, οι οποίες παρά τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου βαίνουν κάθε χρόνο προς το χειρότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που απασχολούνται διαχρονικά στον τουρισμό δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν αλλού εργασία, με ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, αλλά σαφώς καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φυσικά, ακόμα και στους κλάδους όπου καταγράφονται ως ανταγωνιστικοί, σε μισθούς, επίσης, υπάρχει δυσκολία εύρεσης προσωπικού. Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο είναι 50%. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 63% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 56% σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στις προσδοκίες της στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του κλάδου κατά 34 μονάδες. Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο κλάδος είναι ο πλέον ανταγωνιστικός, η πλειονότητα (89%) των εργοδοτών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του εξειδικευμένου ταλέντου που χρειάζονται.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η πιο ανταγωνιστική περιοχή στην Ελλάδα είναι η Περιφέρεια της Αττικής (17%), σημειώνοντας άνοδο κατά 1 μονάδα από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά μιας μονάδας σε σχέση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προθέσεις απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν πλέον τις 12 μονάδες.