H απορρόφηση εντός του επόμενου έτους των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να εκτοξεύσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα άνω του 7,5%.
Και αυτό καθώς όπως ανέφερε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει συμπεριληφθεί τμήμα των πόρων της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να απορροφηθούν 5,5 δισ. ευρώ (προκαταβολή και δόση εξαμήνου). Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός τα κονδύλια θα προσθέσουν περισσότερες από 2 μονάδες στην ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Επισημαίνεται πως πολύ κομβικό ρόλο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους 2021 έχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα εισρεύσουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου).
Από τα 32 δισ. ευρώ έως το 2026, τα 19,3 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους Από τα 19,3 δισ. ευρώ, τα 16,2 δισ. ευρώ αφορούν το Recovery and Resilience Facility, ποσό 2,3 δισ. ευρώ το REACT-EU, ποσό 0,4 δισ. ευρώ το Just Transition Fund και ποσό 0,4 δισ. ευρώ το European Agricultural Fund for Rural Development.
Μάλιστα οι πόροι από το REACT-EU ύψους 2,3 δις. ευρώ δεν έχουν συμπεριληφθεί στην εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών που θα οδηγήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 7,5%.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών ενδεχομένως πόροι του εν λόγω πακέτου ενδεχομένως να χρηματοδοτήσουν και μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί, αφήνοντας ανοιχτό εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει το 7,5%.
Πάντως όπως όλα δείχνουν η αβεβαιότητα που υπάρχει εντός των συνόρων υπάρχει και εκτός. Κάτι που φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup όπου εκτός από την 7η αξιολόγηση συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της δημοσιονομικής ευελιξίας. Όλες οι χώρες έχουν στην γκάμα τους την ευελιξία αυτή και συγκεκριμένα να παρουσιάσουν έλλειμμα από -1 έως -3% του ΑΕΠ . Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ευελιξία αυτή για να στηρίξει την οικονομία και συγκεκριμένα το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι της τάξης του -1% χωρίς να αποκλείεται εφόσον χρειασθεί να φθάσουμε και στο -3%.
Το δυσμενές σενάριο
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει και δυσμενές σενάριο για την ανάπτυξη χαμηλότερο κατά 3μονάδες. Το σενάριο αυτό συνδέεται με ένα νέο κύμα πανδημίας που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης των οικονομιών τους. Στην χώρα μας σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ. «Ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021» αναφέρει το κείμενο του προσχεδίου.
Τα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι συμφωνημένα με τους θεσμούς. Τις προηγούμενες μέρες σε τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο εγκρίθηκαν όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.