Αν και οι αναδυόμενες οικονομίες έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης στην παγκόσμια οικονομία από το 2009, το 2016 το μεγαλύτερο βάρος της παγκόσμιας ανάπτυξης καλούνται να το σηκώσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, των πιο πλούσιων χωρών, σύμφωνα με ανάλυση του «The Economist».
Οι χώρες – μέλη των BRICs είναι σε άσχημη κατάσταση. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας χαρακτηρίζεται από την διαφθορά και την ανικανότητα της να αντιμετωπίσει την κρίση αποτελεσματικά. Η Ρωσία δεν βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, ενώ αποφάσισε να περιπλέξει τα πράγματα με τις πολεμικές επιχειρήσεις τις.
Η Κίνα εκτιμάται πως θα αποδώσει ικανοποιητικά το 2016, σύμφωνα με τα προγνωστικά της κυβέρνησης που προβλέπει πως το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά περίπου 6,5%. Αν και ενδέχεται το ΑΕΠ της να είναι χαμηλότερο. Η Κίνα είναι υπερχρεωμένη και η άσχημη διαχείριση του νομίσματός της και της χρηματιστηριακής αγοράς της, δημιουργήσαν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Τα προγνωστικά για την Ινδία είναι πιο θετικά και εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 7%. Όμως, η εκτίμηση αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με το μέσο όρο ανάπτυξης του 8,5% που γνώρισε μεταξύ 2005 και 2010. Συνοπτικά, τα BRICs θα συμβάλουν μόνο στο 16% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016.
Αλλά και οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν αναμένοεται να εμφανίσουν θεαματικές επιδόσεις. Η Αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% περίπου, ενώ εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν δυο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για έκτη συνεχόμενη χρονιά.
Η Ευρώπη δεν δείχνει να απειλείται άμεσα από ύφεση ή αποπληθωρισμό, και η επικίνδυνη για την ευρωζώνη ελληνική οικονομική κρίση φαίνεται να έχει προς το παρόν αμβλυνθεί.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2016, ενώ σημειώνεται ότι δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 3% από το 2011.
Για τις περισσότερες χώρες, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανόρθωσης.