Ο οργανισμός πυρηνικής ενέργειας της ΕΕ Euratom δήλωσε την Τρίτη ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη σε περίπτωση που ο Νίγηρας διακόψει τις παραδόσεις ουρανίου.
Η Euratom δήλωσε στο Reuters ότι ο Νίγηρας - μια χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου μια χούντα κατέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα - ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού ουρανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι.
Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο μπλοκ είχαν αρκετά αποθέματα ουρανίου για να τροφοδοτήσουν τους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας για τρία χρόνια.
"Εάν οι εισαγωγές από τον Νίγηρα μειωθούν, δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για την ασφάλεια της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βραχυπρόθεσμα", δήλωσε η Euratom.
Η Γαλλία - κορυφαίος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη - δήλωσε την Τρίτη ότι θα εκκενώσει Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες από τον Νίγηρα.
Ο Νίγηρας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, του ραδιενεργού μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως για την πυρηνική ενέργεια και τη θεραπεία του καρκίνου.
Η γαλλική εταιρεία πυρηνικών καυσίμων Orano δήλωσε ότι οι δραστηριότητές της συνεχίζονται στον Νίγηρα και δεν θα επηρεαστούν από τις εκκενώσεις, καθώς το 99% του προσωπικού είναι υπήκοοι Νιγηρίας.
Το περιφερειακό μπλοκ ECOWAS επέβαλε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων, της διακοπής όλων των οικονομικών συναλλαγών και του παγώματος των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας για την αποκατάσταση του έκπτωτου δυτικόφιλου ηγέτη της χώρας, Μπαζούμ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κλειδωμένος στο παλάτι του.
Ωστόσο, οι χούντες των γειτονικών χωρών Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Γουινέα εξέφρασαν τη Δευτέρα την υποστήριξή τους στους ηγέτες του πραξικοπήματος.