Εκδόθηκε σήμερα το ΦΕΚ με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο «προικοδοτεί» τον Ηρακλής 2 με εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα το νέο νόμο προκειμένου να ξεκινήσουν οι τράπεζες τις διαδικασίες τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων. Στόχος είναι με τη δεύτερη φάση του προγράμματος Ηρακλής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών να μειωθούν περαιτέρω κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.
Ήδη οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες δρομολογούν την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων τα οποία ανέρχονται σε περίπου 19 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς, 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα, ενώ στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank.
Οι τράπεζες και οι servicers από την πλευρά τους έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου το νέο σχήμα να περιλαμβάνει ορισμένες βελτιώσεις, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορούσε τη διεύρυνση, από τους 24 στους 36 μήνες, της περιόδου χάριτος προκειμένου να φέρουν τις εισπράξεις από τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων που έχουν αναλάβει. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει κάνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα.
Το νομοθετικό πλαίσιο του ΗΡΑΚΛΗ 1 προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.
Επιπροσθέτως, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται κατά 30% τουλάχιστον του συνολικού προϋπολογισμού των εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβλήθηκε.
Όπως έχει δεσμευτεί ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός και το νέο σχήμα παροχής κρατικών εγγυήσεων θα ικανοποιεί δύο σημαντικές προϋποθέσεις.
Πρώτον, καμμία ενέργεια που να αφορά τις τιτλοποιήσεις δεν πρόκειται να παραβιάσει τον κανόνα του state aid free, δηλαδή δεν πρόκειται να εκληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρατική βοήθεια, καθώς κάτι τέτοιο ακυρώνει αυτομάτως το project.
Δεύτερον, οποιαδήποτε αλλαγή λόγω συνθηκών συντελεστεί στον τρόπο που θα λειτουργήσουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων δεν πρόκειται να θίξει την αξιοπιστία των ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior tranche) τα οποία θεωρούνται μηδενικού κινδύνου.