Ο λογαριασμός δεν αλλάζει. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπεται αποθεματικό 1 δις. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στο μέτωπο της ενέργειας αλλά και στα τρόφιμα. Τι θα γίνουν αυτά τα λεφτά;
Πληροφορίες από το αρχηγείο της οδού Νίκης αναφέρουν ότι από το 1 δις. ευρώ, «δεσμευμένα» αυτή τη στιγμή είναι λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ. Είναι χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και μετά την 1/1/2023 – αυτή η απόφαση θεωρείται δεδομένη και δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης της στήριξης με τα 25 λεπτά ανά λίτρο πριν από το τέλος της χειμερινής σεζόν εκτός και αν γίνουν… θαύματα με την τιμή του πετρελαίου.
Όχι όλα. Από τα 400 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν και οι ανάγκες των φορέων της γενικής κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αυξημένες στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Καλές οι συζητήσεις για την εξοικονόμηση και τους ενεργειακούς υπευθύνους όμως τα νοσοκομεία και τα σχολεία θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους οπωσδήποτε και αυτό θα κοστίσει.
Μένουν 600 εκατ. ευρώ. Ένα μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο θα χρηματοδοτήσει – αν χρειαστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαια, ελπίζουν στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα ξαναζήσουμε τις ημέρες του 2022 που το ηλεκτρικό ρεύμα έφτανε να κοστίζει και 80 λεπτά η κιλοβατώρα αναγκάζοντας το δημόσιο να επιδοτεί το ρεύμα με πάνω από 1 δις. ευρώ τον μήνα.
Πρώτον, με κλειστούς αγωγούς το φυσικό αέριο φαίνεται να έχει συγκρατηθεί στην περιοχή των 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δεύτερον, κάποιες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκράτηση του φυσικού αερίου είναι προ των πυλών. Και τρίτον οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν πλέον με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τεράστια σκαμπανεβάσματα στις τιμές.
Αν το ρεύμα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα απαιτηθεί. Αν μάλιστα υπάρξει πτώση του φυσικού αερίου στα 60 ευρώ, τότε δεν θα χρειάζεται καν ο μόνιμος μηχανισμό στήριξης. Δύσκολο να συμβεί αν και το μέλλον είναι αόρατο. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα και για το 2023 θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού. Είτε το μέτωπο αφορά στα τρόφιμα, είτε αφορά στο πετρέλαιο είτε αφορά σε άλλες πηγές ενέργειας, το ζητούμενο είναι να κρατηθούν τα νοικοκυριά όρθια απέναντι στις υψηλές τιμές.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και ακόμη ένα μέτωπο που μεγαλώνει: οι δανειακές υποχρεώσεις η εξυπηρέτηση των οποίων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Το αν θα υπάρξει παρέμβαση ή όχι, θα εξαρτηθεί από το… υπόλοιπο του κουμπαρά. Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προτεραιότητα όμως και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.