Έκρηξη κρατήσεων από τα μέσα Ιουνίου και ύστερα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το Airbnb σύμφωνα με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οι πληρότητες φτάνουν το 60% τον Ιούνιο, το 70% τον Ιούλιο και έως και 80% τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Αττική κερδίζουν μέχρι στιγμής την προτίμηση των επισκεπτών.
Μάλιστα στους τουρίστες που κλείνουν κατοικίες για διαμονή συμπεριλαμβάνονται και οι Βρετανοί, ωστόσο από τα μέσα Ιουλίου και ύστερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει μεταβληθεί το προφίλ των κρατήσεων. Δηλαδή, δεν γίνονται κρατήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως στο παρελθόν, αλλά για μερικές μέρες, κάτι που οφείλεται στη διστακτικότητα των ταξιδιωτών σχετικά με την πορεία του κορονοϊού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις χώρες προέλευσής τους.
«Καθημερινά καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν και νομίζω πως εφόσον μπει και η Ελλάδα στις πράσινες λίστες χωρών του εξωτερικού θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τα επίπεδα των κρατήσεων του 2019. Οι περισσότερες νέες κρατήσεις αφορούν κατά 70% τον Ιούνιο, κάτι όμως που δυνητικά θα μπορούσε να αλλάξει αν υπάρχει επιβάρυνση των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας. Ωστόσο οι συντριπτικές κρατήσεις είναι last minute. Μέχρι στιγμής η Κρήτη ανεβαίνει σταδιακά, ενώ υψηλές είναι οι κρατήσεις για Πάρο, Μύκονο και Αττική. Είμαστε ήδη ένα 60% πάνω από τα επίπεδα του 2020 και θεωρώ πως μπορούμε να πιάσουμε τις κρατήσεις του 2019. Αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για την αγορά, καθώς αυτοί οι τουρίστες θα καταναλώσουν στις περιοχές που διαμένουν και θα μπορέσουν να αφήσουν χρήματα πίσω τους» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων και CEO της MINT Νάσος Γαβαλάς.
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Νίκος Γεωργακόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Sparrow, αν και βλέπει αύξηση του ενδιαφέροντος. «Ο κανόνας νομίζω ότι είναι στην αγορά ότι οι τουρίστες τηρούν στάση αναμονής για να κλείσουν διαμερίσματα, βίλες και γενικότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στις πλατφόρμες πράγματι καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για κρατήσεις, όμως οι πελάτες είναι διστακτικοί στο να κλείσουν το ακίνητο. Επομένως, θεωρώ πως θα υπάρξει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής» επισημάνει ο ίδιος.
Αυξάνονται οι κρατήσεις διεθνώς
Τα προγράμματα εμβολιασμού σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που συντέλεσαν στο να κινηθεί η αγορά, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των κρατήσεων στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb κατά την έναρξη της χρονιάς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι κρατήσεις το α΄τρίμηνο του 2021 σημείωσαν άνοδο 52% σε ετήσια βάση με την αξία των κρατήσεων να διαμορφώνεται στα 10,29 δισ. δολάρια, συντρίβοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,93 δισ. δολάρια.
Στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών της τρέχουσας χρονιάς, έγιναν κρατήσεις για 64,4 εκατ. νύχτες, 13% περισσότερο από το ίδιο διάστημα του 2021 και 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ωστόσο, σε σχέση με το 2019, η αξία των κρατήσεων ήταν μόλις 3% ενισχυμένες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 5,4% στα 886,9 εκατ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 714,4 εκατ. δολάρια, ενώ οι προσαρμοσμένες απώλειες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων συρρικνώθηκαν στα 59 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών 714,4 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.