Έντονα πτωτική πορεία έχουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των Τραπεζών και η ΕΚΤ προβλέπει ότι έχουν υποχωρήσει συνολικά στο 12% προς το τέλος του 2021 από 16,2% που υπολόγιζε ότι ήταν στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι.
Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» η οποία απεικονίζεται από την πορεία της μείωσής τους. Ξεκινώντας από τα 41,6% μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2018, οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε τρία χρόνια έχουν επιτύχει να μειώσουν τα ανοίγματα στο 12% του συνόλου, δηλαδή σε λιγότερο από το ένα τρίτο.
Η προσπάθεια αυτή «έκαψε» πολλά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Το αποτέλεσμα είνα να εμφανίζονται σωρευτικά με το χαμηλότερο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων Tier1 σε σχέση με τις Τράπεζες των άλλων χωρών. Με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κεφαλαίων πάνω από το 15 οι ελληνικές Τράπεζες είχαν συνολικά, δείκτη CET1 στο 12,44 στο τέλος του τρίτου τριμήνου.
Τα παραπάνω είναι μεταξύ των στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Τα στοιχεία δίνουν θετική εικόνα για τις συστημικές Τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες αύξησαν το ενεργητικό τους, μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν το δείκτη κεφαλαίων CET1. Ο μέσος όρος της κερδοφορίας τους ήταν 5,48% στο τρίτο τρίμηνο του 2021.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες:
- Το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών αυξήθηκε κατά 4,15% και έφθασε τα 31 τρισεκατομμύρια ευρώ (30,98) από 29,74 τρισεκατομμύρια τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του 2020.
- Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έπεσε 0,21 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,17%.
- Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 ήταν στο 15,65% ενώ η μέση κερδοφορία ήταν 5,48%.