Η εξειδίκευση των πρόσθετων «εφεδρικών» μέτρων είναι ο μεγάλος πολιτικός φόβος της κυβέρνησης ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης-εξπρές που ξεκινά και πάλι από σήμερα, με φιλόδοξο στόχο μια παράλληλη συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των 5,4 + 3,6 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη ή πλέον την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις όχι μόνο για την θεσμοθέτηση του «μηχανισμού αυτόματης εξισορρόπησης αποκλίσεων» η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, αλλά και για την άμεση συγκεκριμενοποίηση της δέσμης των πρόσθετων μέτρων του τα οποία ως επί το πλείστον θα αφορούν πλέον σε περικοπές δαπανών του Δημοσίου. Αυτό το τελευταίο και οτιδήποτε γενικώς θα οδηγεί στην «αποκάλυψη» εκ των προτέρων προσδιορισμένων και ποσοτικοποιημένων μέτρων, η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να το αποφύγει φοβούμενη τις πολιτικές επιπτώσεις. Αντιθέτως οι δανειστές έχουν κάνει σαφές ότι επιθυμούν την κατάρτιση αναλυτικής λίστας με τα πρόσθετα μέτρα και τις περικοπές, με το επιχείρημα ότι έτσι θα πιεστεί η κυβέρνηση να οικειοποιηθεί το πρόγραμμα και να το εφαρμόσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «μηχανισμός» θα περιλαμβάνει μηνιαία παρακολούθηση των στόχων του μνημονίου για την επίτευξη πλεονασμάτων και θα προβλέπει αυτόματο «κόφτη» δαπανών ή λήψης πρόσθετων μέτρων στο σκέλος των εσόδων, όχι από το 2018 αλλά άμεσα.
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι τι είδους «ρήτρες» θα ζητήσουν να ενταχθούν οι δανειστές για να λειτουργήσει ο μηχανισμός και αν θα είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένα μεγέθη και τομείς (π.χ μείωση συντάξεων, μισθών, κλείσιμο ΔΕΚΟ, περικοπές αμυντικών δαπανών κλπ). Αδιευκρίνιστο επίσης είναι ποιος θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο στον εν λόγω μηχανισμό ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Όλα τα παραπάνω θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες τρεις ημέρες των διαπραγματεύσεων, με στόχο πλέον μια γρήγορη συνολική συμφωνία που θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάσουν τη Μεγάλη Πέμπτη για να την επικυρώσουν και να ανάψουν το πράσινο φως της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση δείχνει πως πλέον έχει αποφασίσει να κλείσει γρήγορα τα ανοιχτά θέματα και να σταματήσει τη στρατηγική των καθυστερήσεων. Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων (φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ) από τη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα και η σύνταξη της έκθεσης προόδου από τους θεσμούς που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης από τον ESM. Διαδικασίες οι οποίες δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση πριν τις αρχές Ιουνίου.
Υπ' αριθμόν πρώτη προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα επιπλέον μέτρα, είναι να πείσει τους δανειστές ότι αφενός δεν μπορεί να τα ψηφίσει στη Βουλή και αφετέρου ότι δεν πρέπει καν να τα προσδιορίσει «γιατί θα είναι σαν να τα νομοθετούμε» όπως λέει στο Liberal κυβερνητική πηγή. Για το πρώτο, δηλαδή τη μη άμεση νομοθέτηση τους, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών έχει αφήσει μισάνοιχτό το παράθυρο να συναινέσει, αλλά με τρόπο που εξακολουθεί να συσκοτίζει τα πράγματα.
Για το δεύτερο, όμως, την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων, η εκτίμηση είναι πως πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί. Μέχρι στιγμής ισχύει μόνο ο γρίφος Ντάϊζελμπλουμ ότι «υπάρχουν νομικοί περιορισμοί τους οποίους δεν πρόκειται να υπερβούμε» αλλά «για να είναι αξιόπιστα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί».