Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ektasis αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, το οποίο αποτελούσε, το μακρινό 2009, σύνηθες «καταφύγιο» υπερχρεωμένων εταιρειών. Χθες, με την ολοκλήρωση των 15 πλειοδοτικών διαγωνισμών της Ektasis, γράφτηκε ο επίλογος του σερί των προσπαθειών της εταιρείας, με έτος ίδρυσης το 1991, να παραμείνει βιώσιμη.
Να σημειώσουμε εδώ ότι μέσω των 15 πλειοδοτικών διαγωνισμών που έλαβαν χώρα χθες, πλειοδότησε με 28,5 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία των Brook Lane και Noval Property για την απόκτηση του «σταρ» των ακινήτων της εταιρείας, του οικοπέδου της Kodak στο Μαρούσι. Τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη προσφορά 25,2 εκατ. ευρώ και 21 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα κατέθεσαν από κοινού η Prodea με την Dimand καιη εταιρεία Mytilineos . Τα…ιμάτια της εταιρείας διαμοιράστηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ten Brinke και σε εταιρείες, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος και η Unifarma που είχαν ως βασικό σκοπό την ιδία χρήση των ιδιοκτησιών.
Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τις ιδιοκτησίες που μισθώνονται σε retailers, η Ektasis δεν κατάφερε να έχει έσοδα από κανένα από τα ακίνητα – «φιλέτα» της, όπως το οικόπεδο της Kodak και εκτάσεις στην Κηφισιά και αλλού. Αναμφισβήτητα, η μακροχρόνια οικονομική κρίση δεν συνέβαλε στη αξιοποίηση του real estate της εταιρείας.
Πάντως, τα δεινά της Ektasis είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν από το 2009, οπότε η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η ακύρωση, τότε, σειράς συμφωνιών πώλησης ακινήτων συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ έφερε την εταιρεία, με ιδρυτή τον Παναγιώτη Ευθυμίου, αντιμέτωπη με το αδιέξοδο. Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Ektasis, του οποίου η αξία τοποθετείται σε 100 εκατ. ευρώ, αποτελούσε, διαχρονικά, τη γραμμή άμυνάς της. Παρά όμως, τις σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης, οι ιδιοκτησίες ποτέ δεν κατάφεραν να περάσουν στην αντίπερα όχθη την εταιρεία. Ένα από τα τελευταία εγχειρήματα διάσωσης της εταιρείας περιλάμβαναν το 2017 τα σχέδια για την είσοδο του fund Spinaker στο μετοχικό κεφάλαιό της. Παρότι, οι σχετικές συζητήσεις διήρκεσαν περισσότερο από ενάμιση χρόνο, δεν στέφθηκαν ποτέ με επιτυχία.
Έτσι, το 2019 υπήρξε η χρονιά που η εταιρεία εντάχθηκε από τις τράπεζες σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εταιρεία αντέδρασε μέσω αίτησης τριτανακοπής, που απορρίφθηκε, κατά της πρόσφατης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την ένταξή της σε ειδική διαχείριση. Την ίδια τύχη είχε τόσο η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η εταιρεία στον Άρειο Πάγο, όσο και τα πολύ πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα για το μπλοκάρισμα των εκποιήσεων. Η οικογένεια Ευθυμίου ήταν παγίως αρνητική με την υπαγωγή της Ektasis σε ειδική διαχείριση, καθώς υποστήριζε ότι ήταν σε θέση η ίδια να εκμεταλλευτεί επωφελώς και με στόχο την εξόφληση των υποχρεώσεών της την μεγάλη ακίνητη περιουσία της. Οι τράπεζες όμως, υπό το βάρος και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, είχαν αποφασίσει να μην δώσουν δεύτερη ευκαιρία στην εταιρεία που ζητούσε «κούρεμα» χρεών έναντι ενός σχεδίου αξιοποίησης, από κοινού με τρίτους επενδυτές, των ακινήτων της.
Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 210 εκατ. ευρώ από τα οποία 135 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τράπεζες. Η εκποίηση των ακινήτων της εταιρείες θα «σβήσει» χρέη της τάξης των 52 εκατ. ευρώ, όσο είναι η αξία των προσφορών που κατατέθηκαν χθες στους 15 πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.
---------------------------------