Έλ. Κουντουρά: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο Τουρισμός

Έλ. Κουντουρά: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο Τουρισμός

Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η κα Κουντουρά, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι αν και η χώρα αντιμετώπισε το 2015 μία χρονιά πρωτόγνωρων πολιτικοοικονομικών συνθηκών, με σκληρές πολιτικές διαπραγματεύσεις, ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους μας, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με capital controls και με μία πρωτοφανή αρνητική δημοσιότητα -εγχώρια και διεθνή- "εμείς καταφέραμε στοχευμένα και με σκληρή δουλειά να πετύχουμε την ανάπτυξη του τουρισμού σε επίπεδα ρεκόρ σε διεθνείς αφίξεις και τουριστικά έσοδα", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Για πρώτη φορά το υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και υλοποίησε εθνική τουριστική πολιτική η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς, ανάφερε η υπουργός και τόνισε ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, "έτσι τον αντιμετωπίζουμε, και πρέπει να μείνει έξω από ανούσιες μικροπολιτικές και μικροκομματικές επιθέσεις".

Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή. Προσφέρει ένα μοναδικό και αυθεντικό προϊόν που συνεχώς ενδυναμώνουμε και εμπλουτίζουμε, σημείωσε η υπουργός και στάθηκε στους άξονες της στρατηγικής που εφαρμόζεται.

Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό στηρίζεται σε εξειδικευμένους άξονες με ξεκάθαρους στόχους, ανάφερε και στάθηκε στα εξής:

· την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
· τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη
· την προώθηση - προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
· την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
· το άνοιγμα νέων αγορών
· την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
· την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη,
· την βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία
· την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής. 

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στάθηκε, στον "παράλογο, όπως είπε, «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια για πάνω από 2 κλειδιά. "Ο φόρος αυτός, που είχε πριν λίγες ημέρες το όνομα «τέλος διανυκτέρευσης», εμφανίστηκε ως «πρόταση» από το πουθενά και ως μέτρο δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα", υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Αφού τόνισε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα του 1 εκατ. δωματίων, των 50 χιλιάδων καταλυμάτων της χώρας, ο κ. Ανδρεάδης ανάφερε ότι ο φόρος αυτός θα αποτελέσει ένα νέο χαράτσι που θα επιβληθεί απευθείας στον τουρίστα. Γιατί καμία τουριστική επιχείρηση, όπως είπε, δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα τέτοιο πρόσθετο κόστος σημειώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική πλήττει την τουριστική βιομηχανία της χώρας. "Πόσοι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό", ανάφερε.

Ο κ. Ανδρεάδης επιπρόσθετα στάθηκε και στις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες με το κράτος, όπως τονίστηκε, να χάνει 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο κ. Ανδρεάδης έκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις, εξηγώντας γιατί αυτές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα. Όπως είπε, "για παράδειγμα, μία ενδεικτική επένδυση 10 εκατομμυρίων Ευρώ, που αφορά την αγορά γης και τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων 100 δωματίων, το οποίο κατά την λειτουργία του θα πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 3 εκατ. ευρώ, υπό τις πιο καλές προϋποθέσεις θα έχει λειτουργικά μικτά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό, εάν υπολογιστεί ο επιπλέον ΦΠΑ που προστέθηκε, ανάφερε ο κ. Ανδρεάδης, αυτόματα αυτό «μεταφράζεται» σε καταβολή επιπλέον 180.000 ευρώ. Επίσης, αν συνυπολογιστεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από τα 10 εκατ. ευρώ επένδυση δανείστηκε τα 5 εκατ. ευρώ, βάζοντας άλλα 5 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, σημαίνει ότι τα χρήματα που δανείστηκε, τα πήρε με ένα επιτόκιο τουλάχιστον 3 με 4 μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο που αναλογεί για μια ίδια επένδυση στην Ισπανία. Άρα, κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης, στα 5 εκατ. ευρώ, πρέπει ο επενδυτής στην Ελλάδα να υπολογίσει επιπλέον 200.000 ευρώ παραπάνω λόγω επιτοκίου. Σύνολο, δηλαδή 380.000 ευρώ. Εάν επιβληθεί και τέλος διανυκτέρευσης πρέπει να προσθέσουμε και άλλα 120.000 ευρώ", κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.

"Ο επενδυτής στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο στην Ισπανία, ξεκινά με μείον 4 έως 5 εκατ. ευρώ, για μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε μία χώρα πολύ ασταθέστερη και με σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο δημόσιων υποδομών. Προσθέστε σε αυτό και όλα τα άλλα εμπόδια που υπάρχουν στις τουριστικές επενδύσεις, που σχετίζονται με θέματα πολεοδομίας, αρχαιολογίας, περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Να γιατί είναι τρομερά δύσκολο να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Για την τρέχουσα χρονιά ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης, σε ότι αφορά την πορεία της τουριστικής κίνησης. "Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015", επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ