Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οδηγός για την αμφισβήτηση του Ελάχιστου Τεκμαρτού Εισοδήματος

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οδηγός για την αμφισβήτηση του Ελάχιστου Τεκμαρτού Εισοδήματος

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τους επιβάλλεται από την εφορία. Μια απόφαση διόλου εύκολη, καθώς η αμφισβήτηση συνεπάγεται σαρωτικό έλεγχο από τις φορολογικές αρχές. Η διαδικασία της αμφισβήτησης πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει ήδη ανοίξει τις ψηφιακές της πύλες. Για τις νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, η αντίστοιχη διορία λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2025.

Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η παροχή αποδείξεων, ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα ενός επαγγελματία είναι μικρότερα των τεκμαρτών. Αν και η αμφισβήτηση μπορεί να ανακουφίσει από φορολογικές υποχρεώσεις, πρέπει να σημειωθεί πως όσοι προχωρήσουν θα υπόκεινται σε ενδελεχή φορολογικό έλεγχο ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά.

Πέρσι, από τους 869.542 ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, ένας στους τρεις δήλωσε έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των φορολογούμενων φορολογήθηκε βάσει του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Η διαδικασία αμφισβήτησης και αντικειμενικοί λόγοι εξαίρεσης

Οι επαγγελματίες, έχουν φυσικά τη δυνατότητα να επικαλεστούν διάφορους αντικειμενικούς λόγους για να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό, όπως στρατιωτική θητεία ή νοσηλεία ή ακόμα και την ανατροφή του τέκνου τους. Θα πρέπει, φυσικά, η αμφισβήτηση για αντικειμενικούς λόγους να συνοδεύεται από αποδεικτικά έγγραφα για τη μη άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Αναλυτικά, οι αντικειμενικοί λόγοι και τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα ακόλουθα:

Στρατιωτική θητεία

Δικαιολογητικό → Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί.

Νοσηλεία

Δικαιολογητικό →Βεβαίωση νοσηλείας.

Εγκυμοσύνη

Δικαιολογητικό →Βεβαίωση κυοφορίας ΗΔΙΚΑ / δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.

Ανατροφή τέκνου 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την τεκνοθεσία ή την αναδοχή τέκνου 

Δικαιολογητικό → Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννηση.

Δικαιολογητικό → Δικαστική απόφαση και πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αποδεικτικό /έκθεσης επίδοσης της απόφασης στον αρμόδιο Εισαγγελέα και πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων.

Δικαιολογητικό → Πράξη τοποθέτησης σε ανάδοχη οικογένεια και βεβαίωση καταχώρισης του ανηλίκου στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών ή στο Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Φυσικές καταστροφές

Δικαιολογητικό → Απόφαση/Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως πληγείσας ή απόφαση/πράξη του αρμοδίου οργάνου με την οποία παρέχεται κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία ως πρώτη αρωγή ή επιχορήγηση, ή προκαταβολή επιχορήγησης.

Η αίτηση γίνεται αποδεκτή μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και πριν τον έλεγχο από τη φορολογική διοίκηση.

Τι ισχύει για όσους αμφισβητήσουν χωρίς αντικειμενικούς λόγους 

Αμφισβήτηση μπορούν να αιτηθούν και όσοι δεν πληρούν τους αντικειμενικούς λόγους, αποδεχόμενοι ωστόσο τον αυστηρό έλεγχο των φορολογικών αρχών. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί δύο βήματα: πρώτον, αναφορά στο έντυπο Ε1 ότι επιθυμούν αμφισβήτηση και δεύτερον, συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την οικονομική τους κατάσταση μέχρι και 60 ημέρες μετά τη λήξη υποβολής της δήλωσης. Το ερωτηματολόγιο θα είναι προσβάσιμο ψηφιακά και ο έλεγχος πραγματοποιείται εντός δώδεκα μηνών από την εντολή ελέγχου.

Με τις σύνθετες διαδικασίες και απαιτήσεις που τίθενται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να προσεγγίσουν το θέμα με στρατηγικό σχεδιασμό και τεκμηρίωση, εφόσον επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.