Ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη έκδοση του επταετούς ομολόγου, στην οποία αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ, μετά την αναβολή στις αρχές της εβδομάδας εξαιτίας της αναταραχής που κυριαρχούσε στις παγκόσμιες αγορές.
H απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,5%, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει κατά πολύ τον στόχο, καθώς το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε προσφορές για περίπου 7 δισ. ευρώ.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον κρίνεται ικανοποιητικό, ωστόσο αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι από τις υψηλότερες που μπορούν να βρουν οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων και μάλιστα ανεπτυγμένης οικονομίας που έχει πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura. Αρχική επιδίωξη του ΟΔΔΗΧ ήταν να ανοίξει το βιβλίο προσφορών την περασμένη Τρίτη, ωστόσο η ιστορικών διαστάσεων πτώση στη Wall Street και οι επακόλουθες αναταράξεις στις αγορές ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει πίσω.
Πρόκειται για τη μία από τις τρεις εκδόσεις τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στο διάστημα από τώρα και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον ερχόμενο Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση του οίκου Fitch για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε «B». Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε η Ελλάδα θα απέχει 5 βαθμίδες από το να ξεφύγει από την διαβάθμιση «junk», βάσει της αξιολόγησης δύο οίκων, της S&P και της Fitch.
Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε στις αγορές και υπό συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές
Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέχεια της σημερινής έκδοσης του επταετούς ομολόγου.
Αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:
«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές».