Εμπλοκή με τον «κόφτη»

Εμπλοκή με τον «κόφτη»

Μετά το «ναυάγιο» του success story για λύση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου για το χρέος, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο που εγείρουν οι αντιστάσεις των δανειστών, κυρίως του ΔΝΤ, όσον αφορά τη λειτουργία του νέου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Το οικονομικό επιτελείο προσγειώθηκε απότομα το απόγευμα καθώς τη στιγμή που ετοίμαζε πυρετωδώς το «τρομο-πολυνομοσχέδιο» προκειμένου να προλάβει να το καταθέσει αργά το βράδυ στη Βουλή, αφού η εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν «να το έχουν στα χέρια τους» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά».

Στην άλλη άκρη της γραμμής ανώτατα στελέχη των «θεσμών» διεμήνυσαν σε αυστηρό τόνο στο οικονομικό επιτελείο να μην προχωρήσει στην κατάθεση της διάταξης για τον «κόφτη» δαπανών όπως σχεδίαζε στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο είχαν στα χέρια τους και μελετούσαν αφού θα έπρεπε ούτως ή άλλως να δώσουν την έγκρισή τους για να προχωρήσει και η κατάθεσή του στη Βουλή.

Η νέα εμπλοκή αμέσως σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που είδε και πάλι να ψαλιδίζονται οι προσδοκίες του για μια περήφανη «νίκη» κατά, κυρίως, του ΔΝΤ αφού ήλπιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι θα καταφέρει να περάσει τη διάταξη για τον κόφτη δαπανών όπως επιθυμούσε, ώστε να γλυκάνει το «πικρό» ποτήρι των νέων μέτρων που καλεί τους βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας να πιούν, γλυτώνοντας με τον τρόπο αυτό και νέες εσωτερικές αναταράξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως δόθηκε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να βγάλει «άτυπη» ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογια στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου».

Η ουσία είναι ότι «τεχνικοί» λόγοι δεν υπάρχουν παρά μόνο η αντίρρηση των δανειστών στο σχέδιο της σχετικής διάταξης που προέβλεπε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, που θα διαπιστώνει κάθε Απρίλιο η Eurostat, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει τότε και ποιες δαπάνες θα κόβονται.

Οι δανειστές όμως, πρωτίστως του ΔΝΤ, εναντιώθηκαν αμέσως στο συγκεκριμένο σχέδιο ζητώντας άμεσα αλλαγή του και προσδιορισμό εξειδικευμένων τομέων δαπανών που θα μπαίνουν στον «κόφτη» σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες όλες οι σημερινές αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων που από το πρωί επισήμαιναν ότι το «καλάθι» θα είναι μάλλον μικρό για την Ελλάδα και στο επικείμενο Eurogroup, αφού προφανώς είχαν λάβει τα μηνύματα για τα κυβερνητικά σχέδια σχετικά με τον «κόφτη».

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι η κυβέρνηση να «τρέχει» για μια ακόμη φορά, στο παρά πέντε, προκειμένου να βρει λύση και να αρθεί το αδιέξοδο, αφού θέλει να παρουσιάσει ψηφισμένο κείμενο τη Δευτέρα το πρωί, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, έτσι ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να εμφανιστεί στους ομολόγους του έχοντας εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Ε. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης ενημερώνουν την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενημερώνεται αύριο Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους βουλευτές θα ενημερώσουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης και, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, θα ακολουθήσει συζήτηση.