Ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, εκτιμά η Goldman Sachs, τονίζοντας ωστόσο πως ακόμη και αυτή η κίνηση νομισματικής πολιτικής δεν θα είναι πολύ χρήσιμη.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως π.χ. η Τράπεζα της Αγγλίας, δηλώνουν ανοιχτές στην ιδέα.
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της Fed, ο αναλυτής της Goldman Sachs, Ζακ Παντλ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, το οποίο θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένουν αναλυτές και επενδυτές.
"Αν η οικονομία υποστεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, όπως ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα έβγαζαν την οικονομία εκτός της τροχιάς ανάκαμψης, τότε πιστεύω ότι θα αυξάνονταν οι πιθανότητες εφαρμογής μιας σειράς επιπρόσθετων μέτρων", σημείωσε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό το σενάριο, ο Παντλ εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της κρίσης. "Δεν πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος θα είναι χρήσιμη ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον", πρόσθεσε.
Όμως, ποιος ξέρει, ίσως οι ιθύνοντες θελήσουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα στην περίπτωση που η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για καιρό. Επομένως, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η μείωσή τους σε αυτό το σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες είναι περιορισμένες.