Ενδείξεις από Exxon για σημαντικό κοίτασμα στην Κρήτη
Shutterstock
Shutterstock
Ελληνοαμερικανικές επαφές

Ενδείξεις από Exxon για σημαντικό κοίτασμα στην Κρήτη

Προσδοκίες για σημαντικό κοίτασμα νότια της Κρήτης γεννούν οι μέχρι τώρα έρευνες της Exxon, η οποία δεν δείχνει να προβληματίζεται από την κλιμακούμενη απειλητική ρητορική της Τουρκίας.

Έξι στελέχη της αμερικανικής εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα βλέπουν δυνατότητα επίσπευσης της ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023, με στόχο να μπει γεωτρύπανο μέσα στο 2024. Η αμερικανική εταιρεία ανοίγει ταχύτητα, ενώ ο υπουργός Κ. Σκρέκας μιλά για «ενδείξεις ποσοτήτων, ικανές να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες φυσικού αερίου για 10 χρόνια». Τα πάντα δείχνουν ότι το πρόγραμμα προχωρά με ταχύτατους του αναμενόμενου ρυθμούς, ενισχύοντας τις προσδοκίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Αν και νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα, εντούτοις οι μέχρι τώρα ενδείξεις κάνουν τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να μιλά για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να «κρύβουν» ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στην Ευρώπη από την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο για μια δεκαετία.

Είχε εκτιμηθεί από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας στα 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Οι τουρκικές απειλές δεν φαίνεται να ανησυχούν την ExxonMobil που έχει αναλάβει ρόλο operator στην κοινοπραξία με την Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) στις δύο παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που εκτείνονται σε 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αντίθετα, η εικόνα που μεταφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, τα οποία πραγματοποιούν επίσκεψη στην Αθήνα, δείχνει αποφασιστικότητα να έχουν ολοκληρωθεί τα σεισμικά νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού, προκειμένου το πρόγραμμα να περάσει στην επόμενη φάση, αυτήν της ερευνητικής γεώτρησης, ίσως και μέσα στο 2023.

Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από το πέρας των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (2 χρόνια), ειδικά εάν ληφθεί υπόψιν ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια.

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης για τη νέα εταιρική ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ορυκτών Πόρων), παρουσία του υπ. Ενέργειας, αλλά και αντιπροσωπειών από δύο αμερικανικές εταιρείες, τόσο της  Exxon Mobil, όσο και της Chevron.

Είναι η δεύτερη φορά που στελέχη της αμερικανικής εταιρείας συναντώνται με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Είχαν προηγηθεί επαφές με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, στις 9 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού σε ανώτατο επίπεδο πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα για επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που μαρτυρά και τη θετική πορεία των ερευνών σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της Exxon για το πρόγραμμα.

Στην Αθήνα βρίσκονται και στελέχη του άλλου αμερικανικού κολοσσού, της Chevron, τα οποία επίσης παρέστησαν στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Chevron φέρεται να ενδιαφέρεται για είσοδο στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ανοικτή στην προσέλευση νέων εταιρειών.

Ευκαιρία για να διερευνήσει γενικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές θάλασσες και τις χερσαίες περιοχές, θα έχει η ελληνική πλευρά κατά το  ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το διάστημα 13-15 Φεβρουαρίου.

Σεισμικά

Σημειωτέον ότι το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας PGS που έχει ναυλώσει η ExxonMobil, ολοκληρώνει στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου τη συλλογή δισδιάστατων δεδομένων που ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Η ανάλυση των στοιχείων θα δείξει κατά πόσο θα απαιτηθούν κάποιες πρόσθετες γραμμές δισδιάστατων δεδομένων ή και τρισδιάστατων, στα σημεία εκείνα όπου η εικόνα δεν είναι αρκετά σαφής με τις γεωλογικές δομές του υπεδάφους.

Πόσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση των στοιχείων; Ένα εξάμηνο, απαντούν οι ειδικοί, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας για ερευνητική γεώτρηση, ει δυνατόν εντός του 2023, προκειμένου, εφόσον είναι θετική, να μπει γεωτρύπανο εντός του 2024. Εφόσον συμβεί αυτό, το πρόγραμμα θα έχει επιταχυνθεί κατά ένα ολόκληρο χρόνο, υπερβαίνοντας ακόμη και το πλέον αισιόδοξο σενάριο σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.