Για τους πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης και το μέλλον της πράσινης ενέργειας συνομίλησαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η δέκατη πιο ακριβή χώρα στον οικιακό ηλεκτρισμό και η δεύτερη στο βιομηχανικό ρεύμα. Ενώ πρόσθεσε: «Χρειάζεται να επιταχύνουμε προς την πράσινη ενέργεια γιατί είναι το μέλλον. Η Ευρώπη ξύπνησε καθυστερημένα στο θέμα των πρώτων υλών για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό. Να δούμε αν θέλουμε να κάνουμε εισαγωγές ή αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο προς την πράσινη μετάβαση».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μιλώντας για την πράσινη μετάβαση τόνισε ότι θα δημιουργηθούν τεχνολογίες αποθήκευσης, ώστε η πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα να μπορεί να αξιοποιηθεί όταν αποθηκευτεί. «Ψάχνει η Ευρώπη εναλλακτικές πηγές, προσπαθώντας να απεξαρτηθεί σε ένα βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα. Η ενέργεια που θα μεταφέρεται θα πρέπει να φτάνει και στο κέντρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορεί να γίνει προσαγωγέας της πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος έστειλε ένα πολύ θετικό μήνυμα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα να μετατραπεί σε έναν ενεργειακό κόμβο - HUB. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. Αποδεικνύουμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Να μείνουμε προσηλωμένοι και να μην παρασυρθούμε από τις αυξομειώσεις που βιώνουμε στο χώρο της ενέργειας. Χρειάζεται μια πιο ψύχραιμη προοπτική».
Ο επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus, που εποπτεύει τις έρευνες επί ελληνικού εδάφους, Βαρνάβας Θεοδοσίου εκτίμησε ότι οι ΑΠΕ σύντομα θα αντιπροσωπεύουν περί το 55% του ενεργειακού μείγματος που χρειάζεται. «Η πρόκληση είναι αφενός να παρέχουμε τα ενεργειακά προϊόντα που χρειάζονται και αφετέρου να προχωρήσουμε προς την ενεργειακή ουδετερότητα. Στην Ευρώπη καίμε περισσότερο άνθρακα από ότι στο παρελθόν. Αν αντικαταστήσουμε τον άνθρακα που καλύπτει τώρα περί το 1/3 των αναγκών παγκοσμίως περίπου κατά 60%, σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο, θα βοηθηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ», επισήμανε.
Ο ανώτερος γενικός διευθυντής, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς Θοδωρής Τζούρος, τόνισε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα. «Οι επενδύσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδία κεφάλαια και από τραπεζικό δανεισμό. Χρηματοδοτούσαμε εν μέσω capital controls με 10 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2030 αναμένονται επενδύσεις 20 δισ. ευρώ.
Έχουμε δει αλλαγές στην αγορά ΑΠΕ που θα έχουν επιπτώσεις στις χρηματοδοτήσεις. Οι περισσότεροι επενδυτές προσανατολίζονται πλέον στα corporate PPAs για καλύτερες τιμές. Λόγω της συμφόρησης στα δίκτυα, πολλοί επιλέγουν να φτιάξουν τους δικούς τους σταθμούς, κάτι που αλλάζει τη χρηματοδότηση. Το κόστος έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Θα χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, δηλαδή φυσικό αέριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ UPSTREAM, HELLENiQ ENERGY, Τάσος Βλασσόπουλος, ανέφερε ότι είναι αρκετά ακόμη όσα πρέπει να γίνουν. «Έχουμε ήδη κάνει τέσσερις καμπάνιες γεωφυσικών εργασιών, κάνοντας έρευνες. Η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία μιας γεώτρησης. Από ότι φαίνεται το πρόγραμμα έχει επιταχυνθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos, Ιωάννης Καλαφατάς, επισήμανε ότι στην Ευρώπη το λεγόμενο target model είναι μια πραγματικότητα. Και υπογράμμισε: «Πρέπει να σκεφτόμαστε με τους όρους της ευρωπαϊκής αγοράς. Υπάρχουν τόσα πολλά projects για την πράσινη ενέργεια στον πλανήτη, που αναρωτιέται κανείς αν τελικά υλοποιηθούν, τι θα συμβεί. Περιμένουμε μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Δεν είναι απλά οι κιλοβατώρες. Είναι άλλη ζήτηση, άλλου τύπου. Οι αγορές ενέργειας πρέπει να επανασχεδιαστούν, ειδάλλως θα δούμε φαινόμενα που δεν θα μας αρέσουν. Πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο γενικός διευθυντής της Σωληνουργείας Κορίνθου Α.Ε. (τμήμα χαλυβδοσωλήνων της Cenergy Holdings) Ηλίας Μπεκίρος παρατήρησε ότι το να γίνει η Ελλάδα ένα ενεργειακό HUB, περιλαμβάνει όλες τις μορφές ενέργειας. «Σημαίνει ενεργειακή ανεξαρτησία. Είναι μια πολύ καλή συγκυρία να έχει η Ελλάδα βιομηχανία που να ξέρεις πως να στηρίξει αυτό το όραμα. Μοιραζόμαστε όμως και την προϋπόθεση: Να μην είναι, η βιομηχανία, ο τελευταίος τροχός της αμάξης».
Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής τoυ Liberal, Γιώργος Φιντικάκης.