Υδραυλικοί με μηνιαίο εισόδημα 560 ευρώ. Ιδιοκτήτες μπαρ που ζουν με 571 ευρώ, οδοντίατροι με 676 ευρώ, ταξιτζήδες με 310 ευρώ (!), αλλά και γιατροί, δικηγόροι, και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες δείχνουν γιατί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά επιβεβλημένη, πολιτικά απαραίτητη και πρέπει να κερδηθεί.
Τα στοιχεία από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ σοκάρουν και καθιστούν επιβεβλημένη τη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά που δηλώνουν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες είναι χαοτική.
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα είναι αυτό του ηλεκτρολόγου που δηλώνει ετήσιο τζίρο 58.000 ευρώ και παρ’ ότι ο ίδιος εμφανίζει μηδενικά κέρδη, εντούτοις έχει την οικονομική δυνατότητα να αμείβει τον υπάλληλό του με 28.000 ευρώ!
Το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά. Χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί όπου ο εργοδότης εμφανίζεται να ζει με πολύ λιγότερα χρήματα από τους εργαζόμενους του. Δεν γίνεται οι 521.000 από το σύνολο των 735.000 ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνουν ότι ζουν με λιγότερα από 10.920 ευρώ, όσο ακριβώς το εισόδημα μισθωτού του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (780×14).
Ούτε οι 272.000 να μην πληρώνουν φόρο και μόλις το 4%, δηλαδή 29.000 επαγγελματίες να καταβάλλουν το 50% του συνολικού φόρου όλων των ατομικών επιχειρήσεων της Ελλάδας! Κι όμως γίνεται.
Ο πόλεμος στα «μαύρα» που εισπράττει ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο συμβολαιογράφος, ο μπογιατζής, είναι ζήτημα ηθικό, αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν έχει ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, ούτε κεντρώο πρόσημο. Και είναι απορίας άξια η χθεσινή δήλωση του κ. Νίκου Παππά (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ) που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντί να χτυπά τη φοροδιαφυγή, επιβάλει φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το κόμμα που επέβαλε 29 νέους φόρους και διέλυσε τη μεσαία τάξη κατά την τετραετία 2015- 2019, έρχεται τώρα να κατακρίνει την κυβέρνηση που προσπαθεί να διευρύνει τη φορολογητέα ύλη. Και που μάλιστα το κάνει στοχευμένα σε ομάδες που συστηματικά την αποκρύπτουν, όχι οριζόντια. Πόσο κοινωνικά ευαίσθητος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εκδηλώνει την αντίθεσή του σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών σε ολόκληρη την κοινωνία;
Το θέμα της φοροδιαφυγής απέναντι στην οποία ο κ. Χατζηδάκης δείχνει αποφασισμένος να ανοίξει πόλεμο αποσκοπεί στο να κάνει τον ταξιτζή που δηλώνει ότι ζει με 300 ευρώ το μήνα, τον μαραγκό (600 ευρώ), τον κτίστη (900 ευρώ) και τον γιατρό (1.900) να εμφανίσουν περισσότερο πραγματικά εισοδήματα.
Το τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ κάτω από το οποίο δεν θα μπορούν να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που εξήγγειλε χθες το οικονομικό επιτελείο, αρχής γενομένης από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2024, είναι σίγουρα μια αρχή.
Με το νέο καθεστώς καθορίζεται μία ελάχιστη επιχειρηματική αμοιβή 10.920 ευρώ, για την εργασία που οι ίδιοι προσφέρουν στην επιχείρηση από την οποία βιοπορίζονται. Η αμοιβή αυτή ισούται με το ποσό που λαμβάνει από τον εργοδότη του, κάθε εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δεν μπορεί το αφεντικό να αμείβεται με μικρότερο ποσό από τον λιγότερο καλά πληρωμένο υπάλληλό του.
Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για όλους τους άλλους η έκπτωση θα είναι 25%.
Επίσης, το νέο σύστημα θα είναι μαχητό. Δεν θα ισχύει για όσους είναι σε θέση να αποδείξουν (δηλαδή μπουν στη διαδικασία της αμφισβήτησης και των ελέγχων) ότι διαβιούν με πραγματικά χαμηλό εισόδημα (φορολογητέο) κάτω από το ελάχιστο όριο των 10.920 ευρώ το χρόνο ή όσο θα προβλέπεται πως ισχύει στην περίπτωσή τους. Και όπως είπε ο Χ. Θεοχάρης, υπολογίζεται ότι επιβάρυνση θα δουν 473.000 επαγγελματίες με ένα μέσο ποσό της τάξεως των 1.444 ευρώ το χρόνο.
Ελάφρυνση αντίθετα, κοντά στα 560 ευρώ, θα δουν 138.000 (λόγω της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος). Καμία απολύτως μεταβολή δεν θα υποστούν 124.000. Ενώ εξαιρούνται από το νέο σύστημα τα μπλοκάκια (που έχουν έως δύο εργοδότες) και οι επαγγελματίες που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί, εφόσον ο μισθός τους υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια εισοδήματος, καθώς και οι αγρότες.
Κάπως έτσι, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα αυξήσει τα έσοδα από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στα 2,3 δισ. ευρώ (έναντι 1,7 δισ. που πλήρωσαν φέτος) δηλαδή κατά 600 εκατ. περισσότερο και θα μοιραστούν δικαιότερα τα βάρη, γεγονός που κάποια στιγμή, μαζί με τη βελτίωση της οικονομίας, μπορεί και να φέρει νέες μειώσεις φόρων.
Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα επιπλέον 600 εκατ. δεν θα μπουν σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα χρηματοδοτήσουν δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Χατζηδάκης.
Κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αλλά η μάχη με τη φοροδιαφυγή αφορά όλους μας και κυρίως περνά από την εγκατάσταση των POS με τις 450.000 ταμειακές μηχανές σε όλους τους κλάδους της λιανικής, αγγίζοντας τα πάντα, ακόμη και τους πόρους της ΕΕ. Το είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε χθες ο υπουργός. Τόσο για το προφανές, αφού τοποθέτησή τους θα «μπλοκάρει» τη μη έκδοση αποδείξεων στην οποία επιδίδεται σημαντικός αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτες, όσο και γιατί η σύνδεση των POS αποτελεί ένα από τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Δεν θα παίξουμε τη χώρα στα ζάρια επειδή κάποιος προφασίστηκε ότι δεν μπορεί να συνδέσει τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Τα POS πρέπει να έχουν μπει υποχρεωτικά έως το πρώτο εξάμηνο του 2024», είπε ο υπουργός, θυμίζοντας ότι μια χώρα-μέλος της ΕΕ, επίσης για φορολογικό ζήτημα, αντιμετωπίζει κίνδυνο μείωσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κινδυνεύουμε να χάσουμε πόρους; Όχι. Αλλά αν δεν βάλουμε στην ώρα τους τα POS μπορεί να έχουμε μερική αναστολή πληρωμών...