Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Αυξάνονται οι προβλέψεις που θέλουν την οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα μετά τις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Μετά την Standard & Poor'' s και την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί μετά τις εθνικές εκλογές, έρχονται οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας που κατάρτισε το υπουργείο Οικονομικών να κάνουν λόγο για ενίσχυση των επενδύσεων το 2020 κατά 12,9%.
Παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζεται από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) «φιλόδοξη» καθώς σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις, δείχνει ότι ακόμη και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το 2020 θα είναι έτος ουσιαστικής ανάκαμψης. Αν, μάλιστα, επιταχυνθούν τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων και οι τράπεζες νιώσουν ακόμη πιο σίγουρες να δώσουν δάνεια, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει μία ευκαιρία να διαψεύσει τις Κασσάνδρες (ΔΝΤ, Citi κλπ) και να «τρέξει» με υψηλότερους ρυθμούς.
Ταυτόχρονα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο συμφωνεί με την υποβάθμιση των προβλέψεων για τις επενδύσεις του 2019 στο +3,9% σημειώνοντας ότι ο εν λόγω στόχος αποτελεί ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο και κατ'' επέκταση είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί. Οι περιορισμοί των κρατικών δαπανών για δημόσιες επενδύσεις είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Πιο εφικτός χαρακτηρίζεται από το ΕΔΣ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος αύξησης των επενδύσεων κατά 8% το 2021 και κατά 7,9% το 2022.
Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που αφορά την περίοδο 2019-2022 και υπέβαλε το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν προβλέπει κορύφωση της ανάπτυξης, των εξαγωγών και των κρατικών δαπανών το 2019 και στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την ανεργία, σε σύγκριση με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ.
Το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2019 και το 2020, κατά 2,1% το 2021 και κατά 2% το 2022. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ενώ δίνει τον υψηλότερο ρυθμό για φέτος στο 2,4%, βλέπει επιβράδυνση στο 2,2% το 2020 και... απότομο φρενάρισμα με ανάπτυξη 1,6% και 1,2% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 17,8% το 2019 για να υποχωρήσει περαιτέρω στο 14,2% το 2022, ενώ το ΔΝΤ τοποθετεί το ποσοστό ανεργίας στο 18,5% το 2019 και στο 15% το 2022.
Στο μεταξύ, οι αναφορές στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν δείχνουν να κοπάζουν παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την S&P, ο Οκτώβριος είναι το αργότερο που μπορεί να διενεργηθούν εθνικές εκλογές, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες μετά τις ευρωεκλογές και πριν το θερινό διάλειμμα της Βουλής. Μάλιστα, ο οίκος τονίζει ότι ακριβώς λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου καθυστερεί η πρόοδος σε διάφορους τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος.
Παρ'' όλα αυτά, οι εκλογές «κρύβουν» και κάτι θετικό για την οικονομία. Όπως υπογραμμίζει η S&P, ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να διευκολύνουν το έργο της επόμενης κυβέρνησης είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβερνητική θητεία. Στην πρόσφατη «ετυμηγορία» του ο οίκος σημειώνει πως ο κίνδυνος κυβερνητικής αστάθειας εξαιτίας της ενδεχόμενης αποτυχίας εκλογής ΠτΔ φαίνεται να έχει εξανεμιστεί. Προσθέτει δε, πως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μια πιο σταθερή θητεία, χωρίς να αποσπάται η προσοχή της από τις προεδρικές εκλογές και τους πολιτικούς ελιγμούς που υπονομεύουν την προβλεψιμότητα των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.