Επενδυτική... επανάσταση προετοιμάζει μεθοδικά η κυβέρνηση

Επενδυτική... επανάσταση προετοιμάζει μεθοδικά η κυβέρνηση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ούτε το κοινωνικό κράτος, ούτε αυξήσεις σε μισθούς, ούτε η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε η καθημερινότητα, ούτε κάτι άλλο. Αν κάτι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της ώστε να μπορέσει να δρομολογήσει τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η συνειδητοποίηση του πόσο κρίσιμο και καταλυτικό ρόλο παίζουν στην αναστήλωση και την ανάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Μετά από μια δεκαετία κρίσης, καταστροφής, συρρίκνωσης της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κλεισίματος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, φυγής στο εξωτερικό 450.000 νέων και μεγαλύτερων, με ολόκληρες οικογένειες να μεταναστεύουν, η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση.

Μια γενικευμένη επενδυτική επανάσταση, ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να ανοίξουν δουλειές, να ξεμπλοκάρουν projects, να ανοίξουν και όλα τα πέριξ επαγγέλματα, να δουλέψει η οικονομία και να αλλάξει η ψυχολογία.

Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση, παρ'' ότι η κατάσταση σαφώς είναι καλύτερη απ'' ότι ήταν προ τριών ή τεσσάρων ετών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν δείχνει απόλυτη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των καιρών, της αξίας των επενδύσεων αλλά και του καθήκοντος που έχει αναλάβει.

Γνωρίζει ότι δεν έχει χρόνο, καθώς ο πολύτιμος χρόνος – σε πολλά επενδυτικά projects – έχει χαθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν και η παγκόσμια οικονομία «έτρεχε» με γρήγορους ρυθμούς.

Η Ελλάδα έχασε αυτή τη δεκαετία όχι μόνο το bull market των αγορών αλλά και την ευκαιρία να καρπωθεί – στο βαθμό που θα της αναλογούσε – τα χαμηλά επιτόκια διεθνώς, την πρωτοφανή ρευστότητα αλλά και τη γενικευμένη φρενίτιδα για επενδύσεις πάσης φύσεως.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα οργανωμένο κρεσέντο εξωστρέφειας και υψηλής σημειολογίας, έχει κηρύξει γενικευμένο ξεσηκωμό για να καταστεί η χώρα φιλική για τις επενδύσεις, να ξεμπλοκάρουν παλαιά projects, δίνοντας το σύνθημα ότι η Ελλάδα θα γίνει φιλόξενος για επενδύσεις προορισμός.

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μέσα σ'' αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, η κυβέρνηση «τρέχει» όλα τα ζητήματα, εύκολα ή δύσκολα, σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός και ξεμπλοκαρίσματος της οικονομίας. Δεν θα αποδώσουν όλες άμεσα, όμως είναι σαφές ότι οι επενδύσεις είναι πρώτιστη προτεραιότητα.

Όλα τα στελέχη των οικονομικών υπουργείων αλλά και της ανάπτυξης, από υπουργούς μέχρι γενικούς γραμματείς, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία όπως της ενέργειας, έχουν επιδοθεί σ'' έναν ανένδοτο ξεμπλοκαρίσματος επενδύσεων.

Μια σειρά περιπτώσεων, μεγάλων και μικρών, διαφορετικών μεταξύ τους, συνθέτουν το παζλ αυτής της προσπάθειας. Τις πρώτες κατά προτεραιότητα υποθέσεις όπως Ελληνικό, ΔΕΗ, Eldorado Gold, Creta Farms έρχεται το «τρέξιμο» για το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων όπως τα Υδατοδρόμια, η εκμετάλλευση της έκτασης στην Αφάντου της Ρόδου, η έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ.

Παράλληλα, πολλές ακόμη διεργασίες γίνονται για το ξεμπλοκάρισμα μικρότερων projects, η λύσιμο προβλημάτων αντίστοιχων της Creta Farms, σε συνεργασία με τις τράπεζες, όπου με διαδικασίες fast track οι διοικήσεις των εταιρειών θα συναντηθούν με τους τραπεζίτες με στόχο εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Υδατοδρόμια

Μια χώρα με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή και τόσο νησιά, εδώ και πολλά χρόνια κωλυσιεργεί τις επενδύσεις για τη δημιουργία Υδατοδρομίων. Χθες, πραγματοποιήθηκε διϋπουργική σύσκεψη για τα υδατοδρόμια στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη συμμετοχή των κ.κ. Γεωργιάδη, Καραμανλή, Πλακιωτάκη, Θεοχάρη, Παπαθανάση και Κεφαλογιάννη. Οι Υπουργοί έθεσαν χρονοδιάγραμμα εντός διμήνου να παρουσιαστεί το νέο απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των υδατοδρομίων που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Υπάρχει η ξεκάθαρη βούληση να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς όλες οι υπόλοιπες εκκρεμείς αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων και οι επενδύσεις να προχωρήσουν.

Παράλληλα, χθες υπήρξε συνάντηση του Υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Hellenic Seaplanes, Νικόλα Χαραλάμπους.

Θέμα συζήτησης ήταν η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις των ΚΥΑ, σύμπλευση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων καθώς η πιστοποίηση του προσωπικού λειτουργίας τους.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να έρθει στην βουλή τον Οκτώβριο έτσι ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι κατάλληλες υποδομές (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα πριν την τουριστική περίοδο του 2020 και να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Αφάντου, Ρόδος

Τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα της επένδυσης στην έκταση Αφάντου στη Ρόδο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός μετά τη συνάντηση για την επένδυση της Αφάντου, με τον κ. Αγγελίδη δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με τον κ. Αγγελιάδη και την ομάδα του, που όλοι μαζί κάνουν τη μεγάλη επένδυση. Τα προβλήματά τους τελείωσαν. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει». Υπενθυμίζεται, ότι ο προϋπολογισμός για το έργο πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να ενταχθεί το γκολφ της Αφάντου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Κασσιόπη και ΕΛΒΟ

Σε συνέντευξή του στον Αντένα χθες, ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «με την ίδια ομάδα ξεκινάμε, με εντολή του πρωθυπουργού και με την Κασσιόπη που είναι μια άλλη μεγάλη εμβληματική επένδυση, την οποία συζητάμε εδώ και εφτά χρόνια. Η Κασσιόπη λοιπόν είναι η επόμενη, το Αφάντου της Ρόδου είναι η μεθεπόμενη και ξεκινάμε διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ, όπου προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ο διαγωνισμός θα γίνει τον Σεπτέμβριο και αυτή τη φορά θα πετύχει. Διότι η διαφορά σήμερα είναι ότι οι επενδυτές που έρχονται καταλαβαίνουν ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά».

Αδ. Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

«Η προσέλκυση επενδύσεων είναι εθνικός στόχος. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι στη χώρα μας. Η εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλο το επιτελείο που έχει δημιουργηθεί για να ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις είναι η Ελλάδα να μετατραπεί στην πιο φιλική για επενδύσεις χώρα σε όλη την Ευρώπη. Προς αυτόν τον τομέα εργαζόμαστε και ήδη υπάρχουν αποτελέσματα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Πέμπτη 1η Αυγούστου στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Ο ίδιος, μαζί με το 11μελές επιτελείο διαφόρων υπουργείων που έδωσε το παρόν, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα για τη στοχοπροσήλωση που έχει αυτή η ομάδα, να δώσει άμεσες λύσεις σε δεκάδες επενδυτικές περιπτώσεις που για διάφορους λόγους έχουν τελματώσει.

«Υπάρχουν πολλές μικρότερες από το Ελληνικό περιπτώσεις που παραμένουν κολλημένες για καιρό, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Έχουν σταματήσει λόγω της δύναμης της... αδράνειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Σ'' αυτό το πλαίσιο και αυτή τη στόχευση, ο υπουργός τόνισε ευθαρσώς ότι όπου χρειάζεται και όπου οι δαιδαλώδεις νόμοι – σε επουσιώδη ζητήματα – κωλυσιεργούν επενδύσεις, θα αλλαχτούν, θα υπάρξουν τροπολογίες, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός και την πραγματική υλοποίηση των επενδύσεων.

«''Όποιος εγχώριος ή ξένος επενδυτής μας ζητάει συνάντηση τον βλέπουμε. Είναι δυνατόν να μας θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας και να τους αρνηθούμε συνάντηση;», ρώτησε ρητορικά ο υπουργός. Παράλληλα, γνωστοποίησε θεσμικές αλλαγές ώστε να μην καθυστερούν οι επενδύσεις στη φάση της αδειοδότησης, όπως και αλλαγές στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τόνισε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προτεραιότητα, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές ώστε τα τραπεζικά στελέχη «να μη φοβούνται να βάλουν μια υπογραφή», αλλά να προχωρούν με δημιουργικότητα τις περιπτώσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Αυτά και πολλά άλλα θα έρθουν στο πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί.