Επενδυτικό «boom» στις εταιρείες Fintech

Επενδυτικό «boom» στις εταιρείες Fintech

Η θετική συνεισφορά των FinTech στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της αύξησης στη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη βελτίωση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, είναι μεγάλη και ενισχύει την εθνική οικονομία, προσελκύοντας νέες επενδύσεις. Σε ποιους τομείς είναι αρωγός και πόσες είναι οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνεχιζόμενη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνηγορεί στην ανάπτυξη του κλάδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Οι  καθημερινές ανάγκες μας στον σύγχρονο κόσμο είναι πλέον πολλές και ποικίλες: Θέλεις να βρεις τις καλύτερες τιμές για ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια ειδικά μετά το lockdown που έχεις ιδιαίτερη ανάγκη να ταξιδέψεις; Θέλεις προϊόντα από καταστήματα που βρίσκονται μακριά σου να έρχονται στην πόρτα σου με ταχύτητα και ασφάλεια; Θέλεις να βρίσκεις εκπτώσεις και δώρα κάθε φορά που ανεβάζεις μια φωτογραφία με προϊόν που αγόρασες; Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να τις καλύψουν;

Οι εταιρείες FinΤech μέσω συνεργατικών πλατφορμών κινούνται μαζί για την αντιμετώπιση των νέων αυτών προκλήσεων που και λόγω της πανδημίας διογκώθηκαν.Σκοπός είναι  αλλαγή της συμπεριφοράς στις πληρωμές από μετρητά σε χρήση καρτών σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τις ημερήσιες δαπάνες των  καταναλωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό, τις μετακινήσεις καθώς και συναλλαγές προς καταναλωτή (G2C), καταναλωτή προς δημόσιο (C2G), επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B) , αλλά και υπηρεσίες δανειοδότησης κυρίως μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης (π.χ. P2P lending).

Τι είναι το Fintech 


Ο όρος περιγράφει των κλάδο παροχής χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Οι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών , όπως αυτές που αναφέραμε, αλλά και υπηρεσίες αυτοματοποιημένου ελέγχου των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και επικοινωνίας με τους πελάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Απρίλιο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το Μάιο του 2021 η αύξηση ανήλθε στο 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο 2021, οι ηλεκτρονικές πληρωμές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Πρόκειται περισσότερο για ροπή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρά για αυξημένη κατανάλωση, κάτι που θα διαπιστώσουμε στο σύνολο του με τα επόμενα στοιχεία του καλοκαιριού όπου θα αποτυπωθεί ταυτόχρονα και η αύξηση της κατανάλωσης. Ήδη άλλωστε παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν πανδημική χρονιά με ιδιαίτερα μειωμένη κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,  οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανήλθαν σε 1,15 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική  αύξηση  κατά  18%

H ανάπτυξη στη χώρα μας


Ο κλάδος των FinTech στην Ελλάδα έχει μεν εξελιχθεί αλλά βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαμόρφωσης. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση στη χώρα μας από ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος με έδρα στο εξωτερικό. FinTech του εξωτερικού ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας μερίδιο αγοράς από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών. Η γνωστή σε όλους μας REVOLUT είναι ένα παράδειγμα, που ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 2018. Στον κλάδο των FinTech σταδιακά δραστηριοποιούνται πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρείν, καθώς και εταιρείες.

Για παράδειγμα, ο όμιλος ΟΤΕ έχει ανακοινώσει την παροχή ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω νέας θυγατρικής του εταιρείας (Cosmote Payments), η λειτουργία της οποίας βρίσκεται στην τελική ευθεία. O Όμιλος Profile τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων Euronext Centevo, που εδρεύει στη Στοκχόλμη και αποτελείται από δύο μονάδες, μία στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και μία στο Όσλο της Νορβηγίας. Η  Centevo εξυπηρετεί τους μεγαλύτερους Asset και Fund Managers, καθώς και τράπεζες της ευρύτερης περιοχής, (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φιλανδία), διαθέτοντας πελατολόγιο που αριθμεί περισσότερους από 65 διαφορετικούς οργανισμούς.  

Η ανάπτυξη του κλάδου των FinTech  διευκολύνει την ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα με νέες ολοκληρωμένες υπηρεσίες και εισάγει παράπλευρες θετικές συνέργιες στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, καθώς και την απασχόληση. Ενισχύεται η εθνική οικονομία από την ανάπτυξη του νέου αυτού ψηφιακού κλάδου, που προσελκύει νέες επενδύσεις. Μειώνει τη σκιώδη οικονομία, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα και βελτιώνει τη χρηματοδότηση μικρότερων αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως ενισχύει την απασχόληση από τη δραστηριοποίηση καινοτόμων startups και την προσέλκυση τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης FinTech του εξωτερικού στην Ελλάδα. 

Ρεκόρ επενδύσεων μέσω Venture Capital σε Fintech το Ά εξάμηνο του 2021 


Η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση του Fintech, εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό το β’ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση «Pulse of Fintech» σχετικά με τις τάσεις των παγκόσμιων επενδύσεων σε Fintech που δημοσιεύεται από την KPMG. Οι αποτιμήσεις των Fintech παρέμειναν πολύ υψηλές κατά το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να θεωρούν τον κλάδο ελκυστικό και με καλές επιδόσεις. Υπό την πίεση της αύξησης της ταχύτητας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και της ενίσχυσης των ψηφιακών δυνατοτήτων τους, οι εταιρείες κατέγραψαν ιδιαίτερη δραστηριότητα σε επιχειρηματικές συμφωνίες, συμμετέχοντας με περίπου 21 δισ. δολάρια, σε επενδύσεις πάνω από σχεδόν 600 συμφωνιών παγκοσμίως, με πολλούς να συνειδητοποιούν ότι ο πιο γρήγορος δρόμος είναι μέσω της συνεργασίας, της επένδυσης ή της απόκτησης fintech.

 Οι γενικές επενδύσεις σε FinTech στις ΗΠΑ παρέμειναν δυναμικές το α’ εξάμηνο του 2021, αγγίζοντας τα  42,1 δισ.δολλάρια. Οι συνολικές επενδύσεις σε FinTech στην περιοχή  Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συνέχισαν να αυξάνονται, με επενδύσεις άνω των 39 δισ.δολλαρίων το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι ετήσιου συνόλου 26 δισ. δολλαρίων το 2020.