Επαναστατικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας και στο επιχειρείν δύναται να φέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που έρχεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και με τις διατάξεις του πιέζει για να αλλάξει άρδην, τόσο η γραφειοκρατική αντίληψη των δημοσίων υπηρεσιών όσο και (κυρίως) η δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη πολιτών, με τις ταχύτατες διαδικασίες εξπρές που επιβάλει για εγκρίσεις υπαγωγής στο νόμο εντός 60 ημερών.
Ο νέος νόμος θα προβλέπει ενισχύσεις και για πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις μέχρι ποσού 150.000 ευρώ στο οποίο μάλιστα μπορεί να λογίζεται και το ποσό του δανείου, ενώ προβλέπει οριζόντιες μονοθεματικές επιδοτήσεις και για πολύ μικρές επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματικά σχέδιο που έχουν σοβαρή έμφαση σε διάφορους τομείς (π.χ. περιβάλλον, εξαγωγές κλπ).
Ο νέος νόμος, ο οποίος μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω στα αναπτυξιακά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας και ιδιαίτερα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκ. ευρώ ετησίως και με λιγότερους από 10 εργαζομένους, όπως και στις μικρομεσαίες με μεγαλύτερο τζίρο και περισσότερους εργαζομένους, ανοίγει πραγματικά το παιχνίδι…
Την παρουσίαση του νόμου, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Eurobank στην οποία τον υποδέχθηκαν και συνομίλησαν μαζί του εκτελώντας «χρέη δημοσιογράφων», ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος.
Οι οικοδεσπότες ξεψάχνισαν κυριολεκτικά το θέμα από την πλευρά των επενδυτών και ο υπουργός φώτισε κάθε δυνατή λεπτομέρεια.
Εξπρές οι διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων εντός 60 ημερών
Η μεγαλύτερη καινοτομία του νέου νόμου, είναι η ταχύτητα. Οι εποχές που έπρεπε να περιμένει ο επενδυτής χρόνια για να πάρει απάντηση τελειώνουν και οι ελπίδες είναι να εφαρμοστεί σωστά ο νέος νόμος και να ανταποκριθούν οι πιστοποιημένοι ορκωτοί ελεγκτές, για τους οποίους ανοίγουν δουλειές με φούντες.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να δώσουν απάντηση στην αίτηση υπαγωγής στο νέο νόμο εντός 45 ημερών. Αν δεν δοθεί απάντηση δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή, να απευθυνθεί σε πιστοποιημένο ορκωτό ελεγκτή να παραλάβει το φάκελο και να δώσει «πράσινο φως» εντός δεκαημέρου.
Το δημόσιο με το νέο νόμο αποκεντρώνει τις διαδικασίες και εκχωρεί δικαιοδοσίες σε ελεγκτές για να επιτύχει την απαιτούμενη ταχύτητα.
Ειδικά σε αυτό το σημείο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η αρχική προτεραιότητα ήταν να πέσουν οι προθεσμίες για τις απαντήσεις τους επενδυτές, από τις 670 ημέρες που είχαν μετρηθεί πριν στις 100 ημέρες. Μετά έγινε προσπάθεια και τα όρια έπεσαν κάτω των 100 ημερών. Τώρα, είπε οκ. Παπαθανάσης ο χρόνος για την απάντηση θα πέσει κάτω από τις 60 ημέρες.
Άλλες καινοτομίες του νόμου
- Έλεγχος επένδυσης ενός σταδίου
- Ο νέος νόμος θα έχει ευελιξία και συνδυαστικές δυνατότητες. Θα μπορεί να συνδυάζει τα δικά του κίνητρα, με τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης είπε ο κ. Παπαθανάσης σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Καραβία και του κ. Αθανασόπουλου.
Μία επένδυση θα μπορεί να επωφελείται και από τα δύο
Όπως διευκρίνισε όμως σε ερώτηση του κ. Καραβία, αν προκύπτει κρατική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάπτυξης π.χ. η επιδότηση του επιτοκίου, η διαφορά από την επιδότηση του επιτοκίου πρέπει να αφαιρείται.
- Οι διατάξεις του νόμου θα επιτρέπουν συνδυασμό με χρηματοδοτική μίσθωση, ενώ το δάνειο της Τράπεζας θα λογαριάζεται ως ποσόν στην επένδυση.
- Προβλέπεται υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου, για επενδύσεις με μίνιμουμ όριο μέχρι 150.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και μέχρι 250.000 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τις μεσαίες το μίνιμουμ όριο της επένδυσης είναι 500.000 ευρώ και τις μεγάλες το 1 εκ. ευρώ.
- Ο ορκωτός ελεγκτής πληρώνεται από το δημόσιο για την αξιολόγηση του φακέλου. Βεβαίως η εργασία ελέγχου του ελεγκτή στη συνέχεια, θα καλυφθεί από τον επενδυτή.
- Φορολογικά κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. (Ο κ. Παπαθανάσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ορίου των φορολογικών απαλλαγών. «Υπάρχει μια συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε το όριο. Αυτό θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού»), είπε.
- Ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης (περιοχές «χάρτη»). Προβλέπεται μέχρι 80% επιδότησης για τις περιοχές αυτές.
- Δημιουργία 13 περιοχών στον ειδικό «αναπτυξιακό χάρτη» της χώρας για στόχευση στην Περιφέρεια και παροχή 150.000 στρεμμάτων με ειδικούς όρους στις περιοχές που πρέπει να ενισχυθούν με την απολιγνιτοποίηση (Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη αλλά και Γρεβενά, Γορτυνία κλπ).
- Δεν προβλέπεται προκαταβολή, καθώς οι επενδύσεις θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται εντός 60 ημερών. Αντίθετα επιτρέπεται εκχώρηση επιδότησης, αλλά ο νόμος μεριμνά ώστε να μην χρειαστεί, για να μην επιβαρυνθεί ο επενδυτής.
- Απαιτείται προσοχή ώστε η επένδυση ΝΑ ΜΗΝ ξεκινήσει πριν την αίτηση, γιατί δεν θα υπάγεται στο νόμο. Με την υποβολή της αίτησης όμως ο επενδυτής μπορεί να κάνει δαπάνες.
- Δεν θα υπάρχουν παρατάσεις. Ο νόμος θα ανοίγει σε κύκλους και υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν περίπου 3 κύκλοι για υποβολή σε ένταξη ετησίως.
- Για τους ομίλους διευκρινίστηκε ότι αν η δραστηριότητα μιας μικρής επιχείρησης που ανήκει σε έναν όμιλο, δεν σχετίζεται με τη βασική δραστηριότητα του ομίλου, τότε δικαιούται επιχορήγηση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν δικαιούται.