Η ατμόσφαιρα στην αγορά μυρίζει… μπαρούτι και τα μηνύματα έχουν φτάσει εδώ και αρκετές ημέρες στην κυβέρνηση. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου ακούστηκαν θέσεις που αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτή την εικόνα: γιατί να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά και όχι το λιανεμπόριο; Γιατί να μην ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για τους περιπατητές και τους αθλούμενους αν ο στόχος είναι να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού; Γιατί να μην μπουν περισσότεροι περιορισμοί στα super market που έκλεισαν με αύξηση πωλήσεων;
Η πίεση που υφίστανται οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου είναι απολύτως κατανοητή καθώς βλέπουν ημέρα με την ημέρα το προϊόν τους στο ράφι να απαξιώνεται και να βγαίνει από τη μόδα. Όμως, τις ίδιες αγωνίες έχει και ο γονιός για το παιδί του που πάει στο Δημοτικό, ανήσυχος είναι και ο γονιός με παιδί στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, που βλέπει τον έφηβο «κολλημένο» στο monitor επί ώρες, εδώ και εβδομάδες. Όταν λοιπόν η συζήτηση φτάνει στο επίπεδο του «γιατί εγώ και όχι αυτός», ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει.
Στην κυβέρνηση έχουν πιάσει τα μηνύματα. Και ενώ ουδείς αμφισβητεί το πόσο επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο, ενώ ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της αγοράς θεωρείται πλέον μείζον. Το α’ τρίμηνο θα κλείσει με μεγάλη ύφεση η οποία είναι πιθανό να είναι και πάλι διψήφια. Και επειδή το 4ο τρίμηνο θα είναι το 4ο διαδοχικό υφεσιακό, το ΑΕΠ της χώρας για το διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, θα κλείσει κάτω και από τα 160 δις. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Τέτοια νούμερα είχαμε να δούμε από το 2002.
Να γιατί η αγορά ζητά άμεσα εκτόνωση της πίεσης. Να γιατί η κυβέρνηση θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους φόβους και τις ενστάσεις των επιδημιολόγων από τη μία αλλά και τις κραυγές αγωνίας των λιανεμπόρων από την άλλη. Την αγωνία της αγοράς άλλωστε, συμμερίζεται πλήρως και το οικονομικό επιτελείο. Με πλήρες lockdown και μετά τον Ιανουάριο, το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για την ενίσχυση της αγοράς θα έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση θα πρέπει με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς να ανατρέψει τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τα ελλείμματα και για το 2021.
H επαναλειτουργία των καταστημάτων με το click away και το click inside δεν θα αποτρέψει τη διψήφια ύφεση στο α’ τρίμηνο. Ωστόσο, θα εκτονώσει κάπως την κατάσταση καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στους λιανέμπορους να αρχίσουν να ξεστοκάρουν. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δεν θα σταματήσουν να θεωρούνται πληττόμενες και αυτό σημαίνει παράταση στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων, κούρεμα του ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Με την 5η και την 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα γίνει μια γενναία ένεση ρευστότητας μέχρι να φτάσουμε στον Μάιο και να υλοποιηθούν και άλλα μέτρα στήριξης όπως η «ΓΕΦΥΡΑ» των επιχειρηματικών δανείων.