Ένας παλιός γνώριμος της ΔΕΗ, η γερμανική RWE, δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα, για deals αυτή την φορά στην «πράσινη» ενέργεια και στην απολιγνιτοποίηση.
Αυτά προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα στο Βερολίνο οι δύο πλευρές, με αντικείμενο αφενός την παροχή τεχνογνωσίας στο δύσκολο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, αφετέρου από κοινού επενδύσεις στα νέας γενιάς μεγάλα «πράσινα» έργα.
Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, μέσα από joint ventures και με βάση το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά και την συνεργασία για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.
«Στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού διεθνώς, η ΔΕΗ και η RWE κινούνται στο ίδιο μονοπάτι και αναγνωρίζουν ως πρόκληση, αλλά παράλληλα και ως ευκαιρία τον δικό τους μετασχηματισμό», αναφέρει στην δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης. Κάνει λόγο για δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών, εκμετάλλευση σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των ΑΠΕ, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
«Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητες να επωφεληθούμε αμοιβαία», σημειώνει από την πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, προσθέτοντας ότι η RWE είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, με στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040.
Στην πράξη, αυτό που προβλέπει το μνημόνιο είναι συνεργασία με την ΔΕΗ σε ένα επίπεδο αντίστοιχο με εκείνες που προβλέπουν τα πρόσφατα μνημόνια με την πορτογαλική EDP Renewables και με την Masdar, αλλά με μια μια βασική διαφορά, ότι το μέγεθος των Γερμανών είναι πολύ μεγαλύτερο.
Εδω και χρόνια ο γερμανικός κολοσσός μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος αποεπένδυσης στον άνθρακα έχει καταφέρει να περιορίσει κατά περίπου 30% τις εκπομπές CO2 στο διάστημα 2012-2018, ενώ έχει θέσει ως στόχο να έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040. Σε αυτή την συγκυρία, όπου η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν θέσει ως βασική ατζέντα την απανθρακοποίηση, η RWE βλέπει στην ελληνική αγορά τεράστιες ευκαιρίες, τόσο αναφορικά με το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όσο και στις ΑΠΕ. Στο μέτωπο αυτό, η ΔΕΗ έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα να προωθήσει την δημιουργία φωτοβολταικών συνολικής ισχύος 2 GW στην Δ.Μακεδονία, μέρος των οποίων θα κατασκευάσει μόνη της και μέρος τους από κοινού με άλλους παίκτες, ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι η RWE.
Είναι η δεύτερη φορά που η γερμανική εταιρεία χτυπά την πόρτα της ελληνικής αγοράς. Η πρώτη ήταν το 2007 επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου στην ΔΕΗ, με αντικείμενο τότε την δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα, ένα εγχείρημα που ναυάγησε παταγωδώς κατόπιν συνδικαλιστικών και όχι μόνο αντιδράσεων.
Το ερώτημα βέβαια για την αγορά της «πράσινης» ενέργειας διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, είναι κατά πόσο αυτή θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις λόγω κορονοϊού, κάτι που προς το παρόν δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί, ωστόσο κάποιες επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες