Νομοθετική ρύθμιση για ευάλωτους δανειολήπτες που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.
Πρόκειται για περίπου 40.000 δανειολήπτες οι οποίοι έσπευσαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, όμως οι υποθέσεις τους δεν εκδικάστηκαν εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Η επικαιροποίηση των στοιχείων αφορά όλους εκείνους τους δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στο Νόμο χωρίς όμως να έχει εκδικαστεί η υπόθεση τους.
Η αίτηση προσδιορισμού νέας δικάσιμου συνοδεύονταν από την ηλεκτρονική υποβολή όλων των σχετικών εγγράφων και δικαιολογητικών σε συνδυασμό με τη συναίνεση του οφειλέτη για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των στοιχείων που επικαλείται. Η επικαιροποίηση των στοιχείων γίνεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ακόμη ανοιχτή για επικαιροποίηση στοιχείων αιτήσεων που κατατέθηκαν από:
-1/1/2018 έως και 30/6/2018 έως και την 30ή Απριλίου,
-1/7/2018 έως και 31/12/2018 έως και τη 15η Μαΐου
-1/1/2019 και μετά έως και την 31η Μαΐου 2021.
Για υποθέσεις οι οποίες ανεξαρτήτως του χρόνου κατάθεσης του εισαγωγικού δικογράφου παραπέμπονται σε δικάσιμο μετά τις 15 Ιουνίου 2021, η αίτηση επαναπροσδιορισμού κατατίθεται έως και την 30ή Ιουνίου 2021.
Για παλαιότερες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών οι οποίες είχαν κατατεθεί από το 2014 έως και το τέλος του 2017 η προθεσμία υποβολής αίτησης για επικαιροποίηση έχει παρέλθει.
Συνολικά, κατά την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2020 έως 2 Απριλίου 2020 ξεκίνησαν 27,9 χιλιάδες αιτήσεις εκ των οποίων:
- 5,7 χιλιάδες ήταν ακόμη στο αρχικό στάδιο της συμπλήρωσης
- 4,9 χιλιάδες έχουν υποβληθεί και εκκρεμεί επικύρωση από το δικαστήριο
-17,3 χιλιάδες έχουν επικυρωθεί και έχουν ενημερωθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη
Η επικαιροποίηση των στοιχείων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει εκτός του πλαισίου προστασίας αρκετούς δανειολήπτες.
Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν πως μία στις πέντε παλιές υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη θεωρείται πως θα αποσυρθούν από τη δικαστική διεκδίκηση.
Η διαδικασία συζήτησης των υποθέσεων του νόμου θα πραγματοποιείται πλέον χωρίς την παρουσία μαρτύρων και των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους. Κατ’ εξαίρεση μπορεί ο ειρηνοδίκης, μετά τη μελέτη του φακέλου της δικογραφίας και εφόσον κρίνει απολύτως αναγκαία την εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο ή την παροχή διευκρινίσεων από τους διαδίκους, να διατάξει την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
Το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη έχει ήδη τεθεί από τους θεσμούς στις συζητήσεις που έχουν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί και κυρίως η ΕΚΤ, θεωρούν ότι η όλη διαδικασία προωθείται με πολύ αργό ρυθμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Ο αργός αυτός ρυθμός είναι πολύ πιθανόν να αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση της σχετικής διαδικασίας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Πάντως περίπου 20% όσων έχουν καταθέσει αίτηση, δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους και χάνουν το δικαίωμά τους να κάνουν χρήση του νόμου.