O «λογαριασμός» της πανδημίας σιγά-σιγά οριστικοποιείται. Τα έσοδα των επιχειρήσεων στο 12μηνο Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να υποχωρήσουν περίπου κατά 45 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ της χώρας, θα υποχωρήσει κοντά στα 160 δισ. ευρώ στο ίδιο δωδεκάμηνο ενώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει περίπου 36-37 δισ. ευρώ με προφανή επίπτωση και στο χρέος (το οποίο θα κλείσει φέτος κοντά στα 350 δισ. ευρώ) αλλά και στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν στα 23-24 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι συνέπειες όμως της πανδημίας, δεν τελειώνουν εδώ. Την «επόμενη ημέρα» με το που θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο ταχύτερος κύκλος αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της οικονομίας. Η αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα είναι επώδυνη για χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά αφήνοντας το μερίδιο αγοράς που κατείχαν μέχρι σήμερα στα χέρια άλλων.
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς με τα μέτρα στήριξης σε εξέλιξη, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που παραμένουν «διασωληνωμένες». Δεν πληρώνουν το προσωπικό λόγω των αναστολών, αντλούν ρευστότητα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, απαλλάσσονται από τα ενοίκια μέχρι και τον Μάρτιο ενώ στηρίζονται και από προγράμματα για τα δάνειά τους ή για άλλες δαπάνες απαραίτητες για την οικονομική τους επιβίωση την επόμενη ημέρα (π.χ βοήθεια για eshops, θερμαντικά σώματα κλπ).
Αυτά, από τον Μάιο ή από τον Ιούνιο και μετά θα αρχίσουν να υποχωρούν και οι επιχειρήσεις θα μείνουν μόνες τους αντιμέτωπες με τα κόστη λειτουργίας: μισθοδοσίες, ενοίκια, πρώτες ύλες, λογαριασμούς ρεύματος κλπ. Μετά τον Ιούνιο, δεν θα υπάρχει καν το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών και οι επαγγελματίες που θα πληρούν πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, θα μπορούν να ενισχυθούν μόνο για τα επιχειρηματικά τους δάνεια.
Η «επόμενη ημέρα» του COVID συνιστά μεγάλο στοίχημα. Ο τζίρος στην εστίαση μετά τον Ιούνιο ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά και να ανακτήσει ταχύτατα τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Στα ξενοδοχεία, είναι πιθανό και το 2021 να ανακτηθεί μέρος του χαμένου τζίρου. Πιθανή θεωρείται η συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων εις βάρος των πωλήσεων από τα φυσικά καταστήματα κάτι που θα προκαλέσει ζημιά σε όσους δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Σε αυτές τις φάσεις της αναδιάρθρωσης, αναμένεται να καταγραφούν και τα περισσότερα «λουκέτα» στην αγορά. Αλλά και οι περισσότερες νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων. Ο τζίρος θα ακολουθήσει και πάλι ανοδική πορεία και τα 45 δισ. ευρώ που χάθηκαν μέσα στην πανδημία θα ανακτηθούν μέσα στο επόμενο 18μηνο. Το θέμα είναι πώς θα μοιραστούν τα μερίδια και ποιοι θα παραμείνουν ζωντανοί σε αυτή τη μοιρασιά.