«Τέλος» δεν θα έχει το δράμα που ζουν οι φορολογούμενοι, αφού η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές περιλαμβάνει πληθώρα δεσμεύσεων, εκ των οποίων αρκετές παραμένουν άγνωστες.
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι του πρώτου «πακέτου» προαπαιτούμενων, πριν καν ολοκληρωθεί το δεύτερο δύσκολο «πακέτο» έως τις 18 Δεκεμβρίου με τα νέα 13 προαπαιτούμενα, αλλά και πριν έρθουν στη Βουλή τα μεγάλα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού και των αλλαγών στη φορολογία που θα αφανίσουν από την επικράτεια τον αγροτικό κόσμο της χώρας, με την αύξηση των επιβαρύνσεών τους έως και 52%, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αρχίσει την επεξεργασία της νέας «λίστας» των 11 φορολογικών δράσεων του επομένου έτους, για να μην το πιάσουν οι δανειστές και πάλι «αδιάβαστο».
«Λίστα» η οποία, όπως πρώτο αποκαλύπτει το liberal.gr, περιλαμβάνει κάθε άλλο παρά ανώδυνες δράσεις για το σύνολο των φορολογουμένων και ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που για μια ακόμη φορά τους βάζει στο «στόχαστρο».
Ειδικότερα, με βάση τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, πέρα από το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί με τις αγοραίες έως και το Σεπτέμβριο του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ και το επόμενο έτος (ανεξάρτητα εάν θα τον «βαπτίσουν» Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό του θα ληφθούν υπόψη, με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία, οι τιμές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να υπάρξει και το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που εκπονείται θα πρέπει στο επόμενο δεκάμηνο να έχει ολοκληρωθεί ένα ακόμη «γιοφύρι της Άρτας», το Κτηματολόγιο, στο οποίο φυσικά θα συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία και δικαιώματα που κατέχουν σήμερα οι ιδιοκτήτες.
Απώτερος στόχος όμως είναι τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν να διασταυρωθούν αμέσως με όσα έχουν αναγράψει οι ιδιοκτήτες στις φορολογικές τους δηλώσεις, που πολύ απλά σημαίνει ότι εάν κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν δικαιώματα που χάνονται στο βάθος αρκετών δεκαετιών, χωρίς να έχουν όμως στα χέρια τους και τα ανάλογα πιστοποιητικά, τότε οι περιουσίες τους μπορεί να βρεθούν στον «αέρα».
Ο κίνδυνος μάλιστα θα είναι πολύ μεγαλύτερος στην επαρχία, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παλαιότερα χρόνια, οι τίτλοι δεν στηρίζονταν στα… χαρτιά παρά μόνο στο… λόγο.
Κι αν αυτή είναι μια ακόμη «κεραμίδα» στα κεφάλια των ιδιοκτητών, που μπορεί να «τρέχουν και να μην φτάνουν», σε λίγο διάστημα, από τον Ιανουάριο, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα «φοβούνται» ακόμη και να διαφωνήσουν με την Εφορία.
Η κυβέρνηση για να γεμίσει τα άδεια ταμεία προχωρά σε ένα νέο έμμεσο εκβιασμό προς τους φορολογούμενους, για να πληρώνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα ό,τι αποφασίζει η Εφορία και να αποδέχονται όλα τα «ραβασάκια», αφού για οποιαδήποτε διαφωνία και διαφορά προκύψει με τις φορολογικές αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2016 να έχει θεσπίσει την προκαταβολική είσπραξη των φόρων και προστίμων.
Είτε συμφωνεί δηλαδή κάποιος, είτε διαφωνεί, με τα όσα του «ταχυδρομούν» θα πρέπει να τα αποδέχεται σιωπηρά.
Νέες δράσεις 2016 – νέες παγίδες
Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει ο κυβερνητικός συνασπισμός από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2016, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κατωτέρω 11 νέες δράσεις:
Ιανουάριος: Εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης των εσόδων και επιβολής –ει δυνατόν- προκαταβολικής είσπραξης στις περιπτώσεις φορολογικών διαφορών.
Φεβρουάριος: Ευθυγράμμιση της φορολογικής νομοθεσίας που βρίσκεται εκτός των Κωδίκων Φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικής Διαδικασίας με αυτούς και απάλειψη οιονδήποτε αντινομιών ή κενών.
Μάρτιος: Ολοκλήρωση έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας που εκκρεμεί και που κατ' εξουσιοδότηση προβλέπεται από τους σχετικούς Κώδικες.
-Απλούστευση του καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο εγγραφής στα μητρώα του ΦΠΑ.
-Εκσυγχρονισμός των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν συγχωνεύσεις και εξαγορές.
-Εκσυγχρονισμός των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορά αποθεματικά επιχειρήσεων.
-Περαιτέρω εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν διασυνοριακές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
-Απλούστευση Κώδικα ΦΠΑ και ευθυγράμμισή του με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
-Εφαρμογή του σχεδίου για την προώθηση και την διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Ιούνιος: Ο νέος φορέα εσόδων θα πρέπει να έχει καταστεί λειτουργικός.
Σεπτέμβριος: Εναρμόνιση αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις τιμές της αγοράς και διασταύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, που προκύπτουν από το κτηματολόγιο με αντιστοίχων δηλωθέντα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με πρώτη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.