Ο φάκελος του Ασφαλιστικού ανοίγει επίσημα πλέον στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που προσγειώθηκαν και πάλι στην Αθήνα.
Σε λίγες ημέρες εξάλλου αναμένεται και η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων που θα «ξεσκονίσουν» τα δημοσιονομικά, αν και ήδη έχουν διαμηνύσει ότι για την περίοδο 2017-2018 θέλουν πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αφήνουν ανοιχτό το «κενό» για φέτος και φυσικά τα μέτρα που τυχόν θα χρειαστούν.
Από το γεγονός φυσικά ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν σε «δόσεις», συνάγεται το συμπέρασμα ότι η άφιξη του κουαρτέτου θα καθυστερήσει και σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει πριν από την επόμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας μια ακόμη «πρόβλεψη» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για αυτές που θα αφορούν την απομείωση του χρέους.
Το σίγουρο είναι ότι, όσο το κουαρτέτο μας «παίζει» στις καθυστερήσεις, τόσο θα αυξάνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου και θα στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, καθώς και οι όποιες «αντιστάσεις» της στη διαπραγμάτευση.
Ούτως ή άλλως πάντως το έργο του οικονομικού επιτελείου, από αύριο, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο διότι τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού είναι πολλά και ήδη οι δανειστές έχουν πολλές «απορίες» και ενστάσεις που θα βάλουν άμεσα στο τραπέζι, αφού πρέπει να πάρουν απαντήσεις για τα εξής:
- τις επιπτώσεις του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αφού οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι ακόμη έτοιμες και οι δανειστές θέλουν να δουν με νούμερα πώς η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει το 15,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060
- τις οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και περίπου 600.000 αγρότες. Προς το παρόν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ευνοούνται 8 στους 10 ασφαλισμένους που δηλώνουν κάτω όμως από 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά δεν έχει παρουσιάσει ακόμη στοιχεία για το τί γίνεται με όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
- ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη φέτος.
Κι αν η κυβέρνηση θεωρεί/ελπίζει ότι το «πρόβλημα» του Ασφαλιστικού μπορεί να το «λύσει» και να ξεπεράσει το «εμπόδιο» των δανειστών, ακόμη κι αν πληγεί ανεπανόρθωτα από την «εξέγερση» των αγροτών και το «κίνημα» της γραβάτας, είναι πολύ πιο δύσκολο να λύσει το «γρίφο» των νέων μέτρων που πρέπει να λάβει έως το 2018.
Διότι πολύ απλά τα μέτρα αυτά θα είναι μόνο φοροεισπρακτικά, αφού μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και η επίτευξη των στόχων, που προβλέπουν 0,5% φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, αφού στο σκέλος των δαπανών οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαγορευτική πλέον.
Η κυβέρνηση βέβαια ψελλίζει ότι για φέτος δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προσπαθώντας να κρύψει την «τρύπα» των περίπου 900 εκατ. ευρώ που ουδείς γνωρίζει πώς θα κλείσει, ενώ προς το παρόν δεν κάνει λόγο ούτε για τη φορολογία των αγροτών που, όπως έχει αποκαλύψει το Liberal.gr, φέρνει πρόσθετα βάρη 52%, αλλά ούτε και για τους νέους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογείται το εισόδημα από τα ενοίκια.
Θέματα που αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για την πρόοδο των συζητήσεων με τους δανειστές και άρα θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να ψηφιστούν εγκαίρως από τη Βουλή για να ξεκινήσει και η αξιολόγηση, που επίσης προϋποθέτει συγκεκριμένο «πακέτο» μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018.
Ίσως η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα «παραμύθια» εσωτερικού, μπορούν να «υπνωτίσουν» και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς επείγεται για την αξιολόγηση και από την άλλη αφήνει βασικά προαπαιτούμενα ακόμη εκκρεμή...
Ίσως αγνοεί ακόμη ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, αφού το κουαρτέτο όπως πρώτο το Liberal.gr αποκάλυψε έρχεται και με άλλα «δώρα» στις βαλίτσες του, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με πρώτο θέμα στην ατζέντα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, αλλά και την απαίτηση να περικοπούν οι μισθοί του δημοσίου...