«Πράσινο» φως στο πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα άναψε σήμερα τo Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
1/8 Today, the #EFSF Board of Directors approved the implementation of a set of medium-term debt relief measures for #Greece. Press release: https://t.co/1OIUTnT9JU pic.twitter.com/oPbgozdnrG
— ESM (@ESM_Press) November 22, 2018
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, πρόκειται για τα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018. Τα μέτρα αυτά αφορούν:
- τον μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) των επιτοκιακών περιθωρίων που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά
- την περαιτέρω επέκταση της περιοδου χάριτος για τους τόκους και τις αποσβέσεις κατά 10 έτη σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ, και
- την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης των προαναφερόμενων δανείων κατά 10 έτη.
Ωστόσο, η συνέχιση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το πλήρες πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, υπενθύμισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Ο ESM επισήμανε πως η αναστολή του αυξημένου επιτοκίου για την ειδική δόση στήριξης 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε χρησιμοποιηθεί για επαναγορά ελληνικών ομολόγων το 2012, θα παραμείνει σε ισχύ μόνον εφόσον η Αθήνα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά πως, για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 θα εξαρτάται «από τη διατήρηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις για την περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης».
Επιπλέον ο κ. Ρέκλινγκ ανέφερε πως κατά την εκτίμηση του Ταμείου, η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει στη μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
«Αναμένουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 8% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Ρέκλινγκ.