Δεν έχει τέλος η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (CBRT) να μειώσει ξανά τα επιτόκια στο 14% κα την ταυτόχρονη επιτάχυνση του tapering από τη Fed που δίνει ώθηση στο δολάριο. Συνολικά, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ξεπερνά το 47% από τις αρχές Σεπτεμβρίου – όταν άνοιξε ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων - και το 53% μέσα στο 2021.
Στις συναλλαγές της Παρασκευής, η λίρα καταγράφει απώλειες άνω του 2,7% με την ισοτιμία με το δολάριο να εκτινάσσεται πάνω από τις 16 λίρες.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά συναλλάγματος για το τουρκικό νόμισμα είναι ότι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η UBS σταματούν να δίνουν τιμές-στόχους για τη λίρα, επικαλούμενοι την επιμονή του Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια, μία στρατηγική που διασφαλίζει την περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί έως και το 30% τους επόμενους μήνες.
Στην ανακοίνωσή της, η CBRT περιγράφει την κατάσταση σαν να έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι φυσιολογικό από τη στιγμή που ο Ερντογάν πιστεύει ότι τα χαμηλά επιτόκια καταπολεμούν τον πληθωρισμό. Αφήνει, επίσης, να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθεί η στρατηγική που θα υιοθετήσει.
Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος σημειώνουν ότι η CBRT έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και η επενδυτική κοινότητα δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αλλά ζει συνεχώς τους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου και το νέο οικονομικό του σχέδιο ταυτίζεται με την ενίσχυση των εξαγωγών μέσω της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος.