Η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στόχο την αποχώρηση 1.000 περίπου εργαζόμενων, η υλοποίηση του νέου οργανογράμματος που αποσκοπεί στη ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τον Φεβρουάριο, είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΤΕ για το επόμενο τρίμηνο.
Αν και δεν λείπουν τα σενάρια που θέλουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην έχει πει την τελευταία του λέξη σε ότι αφορά την κόντρα με τη διοίκηση της Εθνικής, με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου, υπάρχουν συγκεκριμένες εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν άμεσα, όπως εγκαίρως έχει αναφέρει το liberal.gr.
Η πρώτη αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Το πρόγραμμα έχει αναγγελθεί από τη διοίκηση και μένει η τυπική ανακοίνωση της περιόδου κατά την οποία θα «τρέξει». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Θα πρόκειται για ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτά που εφάρμοσαν και οι άλλες συστημικές τράπεζες, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές αποκλίσεις στα κίνητρα αποχώρησης, δεδομένου ότι εκτιμάται δύσκολη η επίτευξη του στόχου, τουλάχιστον στα στενά χρονικά περιθώρια εφαρμογής του ενός μήνα.
Θα απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων και θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της άμεσης αποχώρησης και της διετούς ή τριετούς άδειας με καταβολή μέρους του μισθού πριν την αποχώρηση, με ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 180 χιλ. ευρώ. Η ετήσια εξοικονόμηση από μισθούς και εισφορές εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το οργανόγραμμα, το οποίο προβλέπει σημαντική αλλαγή στη διάρθρωση της διοικητικής δομής της Εθνικής Τράπεζας, με κατάργηση και συγχώνευση άνω των 12 διευθύνσεων, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός πιο ευέλικτου και λειτουργικού σχήματος που θα ξεφεύγει από τα παλαιά πρότυπα και θα προσφέρει στον συνολικό εκσυγχρονισμό του ομίλου.
Σε ότι αφορά την τρίτη στη σειρά «εκκρεμότητα», η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μία πολύ σημαντική ενέργεια για τον όμιλο της ΕΤΕ. Πρόκειται για μία δέσμευση που έχει αναλάβει η Εθνική στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης για την πώληση των μη βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί να πουλήσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία κυριαρχεί στην ελληνική αγορά.
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι, μετά την πώληση της Finansbank, το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να δοθεί το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) για την πώληση μικρότερου ποσοστού. Όπως όλα δείχνουν, όμως, η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία με μερίδιο της τάξης του 16% και περίπου 1 εκατ. πελάτες αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξένους επενδυτές που θέλουν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου στα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι οι ξένοι όμιλοι που θα υποβάλλουν δεσμευτικές προτάσεις – κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιανουάριο – θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το 75% της Εθνικής.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, έναντι 59,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα εποπτικά κεφάλαια της εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2016 ανήλθαν σε 549,2 εκατ. ευρώ, από 499 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτης Φερεγγυότητας σε 157,9%. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 265,2 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε τα 171,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής και τα 93,3 εκατ. ευρώ στον κλάδο γενικών ασφαλειών.
Σημειώνεται ότι εκτός από την Εθνική Ασφαλιστική, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές τράπεζες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Νότια Αφρική.
Κ. Μαριόλης