Σαφή ήταν τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα αδύναμης ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας.
Σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην ύφεση.
Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Ντράγκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της τράπεζας να ενεργήσει εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση έλευσης μιας νέας ύφεσης.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες της ΕΚΤ θα πρέπει να συνδυαστούν με περισσότερες ενέργειες από τις κυβερνήσεις για να αποφευχθεί η ασθενής ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός.
«Η νομισματική πολιτική μπορεί πάντα να επιτύχει τον στόχο της και μόνης της, αλλά, ειδικά στην Ευρώπη όπου οι δημόσιοι τομείς είναι μεγάλοι, μπορεί να το κάνει ταχύτερα και με λιγότερες παρενέργειες αν οι δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών ευθυγραμμιστούν με αυτήν», εξήγησε ο Ντράγκι.
Η ΕΚΤ δεν έχει επιτύχει από το 2013 τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας περαιτέρω επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών, παρά την τεράστια νομισματική στήριξη επί σειρά ετών. «Αν δεν υπάρξει βελτίωση, με αποτέλεσμα να απειλείται η διατηρήσιμη επάνοδος του πληθωρισμού στον στόχο μας, θα απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη», είπε ο Ντράγκι στην ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ μπορεί, επίσης, να προσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, να μειώσει τα επιτόκια και να λάβει μέτρα που θα περιορίζουν τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία στο πλαίσιο του καταστατικού μας για να εκπληρώσουμε την εντολή μας - και θα το κάνουμε ξανά για να απαντούμε σε κάθε πρόκληση στη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον», σημείωσε ο Ντράγκι. Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, θα αξιοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες για να μελετήσει τις επιλογές της, υπονοώντας ότι η τράπεζα θα λάβει μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.