Μετά από 47 χρόνια οι διαδικασίες για να αξιοποιηθεί ο «πύργος- φάντασμα» του Πειραιά, με επενδύσεις τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων, έχουν δρομολογηθεί. Στόχος να κλείσει «η πληγή» και το κτίριο να μετατραπεί σε εμπορο-ναυτιλιακό κέντρο της πόλης, εξασφαλίζοντας το λιγότερο 900 χιλιάδες ευρώ πόρους για τον Δήμο.
Το ογδόντα τεσσάρων μέτρων και 22 ορόφων οικοδόμημα που αποτέλεσε την μεγαλύτερη ίσως αισθητική παρέμβαση αλλά και «πληγή» στην μεταπολιτευτική ιστορία του Πειραιά, αναγεννάται και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγώντας τα σχέδια που υπάρχουν για τον Πύργο.
Σήμερα στον Πύργο του Πειραιά χρησιμοποιούνται μόνο το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι, όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, ένα γραφείο της ομάδας του Εθνικού και μια αίθουσα πυγμαχίας. Στους υπόλοιπους ορόφους επικρατεί ερήμωση. Ο κ. Μώραλης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε πλέον σε ένα τελικό στάδιο. Κάναμε μελέτες στατικές, κάναμε μελέτες οικονομοτεχνικές, τι θα μπορούσε δηλαδή να αποδώσει στο Δήμο Πειραιά αυτό που μπορεί να γίνει, κάναμε ένα διεθνή διαγωνισμό την περασμένη άνοιξη, και υπήρξε ενδιαφέρον».
«Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Πύργου», τονίζει ο δήμαρχος, «που την εξετάζει η επιτροπή του Δήμου, και πιστεύω ότι μέχρι 10 Οκτωβρίου θα έχουμε προσωρινά ανάδοχο», και διευκρινίζει ότι θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο φέρνοντας οριστικό αποτέλεσμα για την αξιοποίηση του πύργου.
Ο κ. Μώραλης σημειώνει ότι εφόσον προκριθεί κάποια κοινοπραξία, στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., με πολλαπλές χρήσεις.
«Θα αλλάξει μια περιοχή ολόκληρη, με πολλές παθογένειες λόγω της εγκατάλειψης του πύργου, και με την παρέμβαση του ιδιώτη θα αλλάξει η κατάσταση», προσθέτει. «Θα έχουμε θέσεις εργασίας, εφόσον ευοδωθεί βέβαια, θα γίνει παραχώρηση για 99 χρόνια, σας λέω τους όρους του διαγωνισμού που είναι δημοσιεύσιμα στοιχεία, το γεγονός προέβλεπε το μίνιμουμ 900 χιλιάδες ετησίως μίσθωμα, και προβλέπεται τουλάχιστον 30 εκατομμύρια επένδυση για την ανακατασκευή του πύργου», επισημαίνει ο κ. Μώραλης.
Ξενοδοχεία, γραφεία και κατοικίες
Ο κ. Μώραλης σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Πειραιάς είναι ένα ναυτιλιακό κέντρο «όχι όμως όπως το City του Λονδίνου». «Όμως η βάση της ελληνικής ναυτιλίας είναι εδώ», προσθέτει, «το αρμόδιο υπουργείο είναι εδώ, και έτσι κάθε κτίριο που ανακατασκευάζεται εδώ έχει μια αναφορά σε αυτό που λέγεται γαλάζια οικονομία, γαλάζια ανάπτυξη ναυτιλία».
Αναφέρει πως στον Πύργο του Πειραιά θα μπορούσαν να στεγαστούν γραφεία, ξενοδοχείο, «θα μπορούσε στους δυο πρώτους ορόφους να έχει καταστήματα».
«Σε διάφορες εταιρείες που το δείξαμε και στο εξωτερικό στην Ευρώπη και στην Κίνα και σε ελληνικές εταιρείες. Αυτό που οι ενδιαφερόμενοι έδειχναν, είναι σχήμα γραφείων, ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων...» διευκρινίζει ο κ. Μώραλης ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι στον Πύργο θα μπορούσε όταν αξιοποιηθεί να έχει και κατοικίες καθώς αυτό επιτρέπεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πιθανότερος ανάδοχος φαίνεται να είναι το σχήμα της εταιρείας Dimand Real Estate - EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που έχει υποβάλει κοινή πρόταση με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Πάντως, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, αφήνοντας την εντύπωση ότι ίσως να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.
Δείτε βίντεο: