Οριακή πτώση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 3,2% - Σταθερά 2,4% στην ευρωζώνη

Οριακή πτώση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 3,2% - Σταθερά 2,4% στην ευρωζώνη

Υποχώρησε στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, από 3,4% τον Μάρτιο, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη διατηρήθηκε στο 2,4% ετησίως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, επιβράδυνε στο 2,7% ετησίως από το 2,9% του Μαρτίου σε ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat και εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

 

Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτική στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, ύστερα από 0,1% στη ζώνη του ευρώ και 0,2% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ιρλανδία (+1,1%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία (+0,8%).

Η Σουηδία ήταν το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε μείωση  (0,1%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για εννέα χώρες και αρνητικοί για τέσσερις.