Εισπράξεις από εξοφλήσεις κόκκινων δανείων (NPL’s) 1,623 δισ. ευρώ έχουν πετύχει στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι Εταιρίες Διαχείρισης (servicers) για λογαριασμό των funds και των τραπεζών. Οι εξοφλήσεις αυτές μοιράζονται περίπου στο μισό για τράπεζες και funds.
Οι servicers έχουν ρυθμίσει περίπου 20 δισ. ευρώ για λογαριασμό των funds, με τα 10,4 δισ. ευρώ, να είναι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις. Ωστόσο η ΤτΕ παρατηρεί ότι μέχρι σήμερα καμία εταιρία διαχείρισης δεν έχει αιτηθεί για να λάβει άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων.
Για λογαριασμό των funds οι servicers πέτυχαν εξοφλήσεις κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων 820 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ για λογαριασμό των τραπεζών πέτυχαν εξοφλήσεις δανείων 807 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως τα περισσότερα δάνεια έχουν περάσει πια στα funds. Έτσι οι servicers διαχειρίζονται ανοίγματα 92,7 δισ. ευρώ για λογαριασμό τραπεζών και funds, με το 73% των ανοιγμάτων να ανήκει πια σε funds, ενώ το 27% παραμένει στις τράπεζες (ανοίγματα 24,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο).
Πόσα κόκκινα δάνεια εξοφλήθηκαν και πόσες εξασφαλίσεις πουλήθηκαν
Ως «ανοίγματα» ή NPL λογαριάζονται από τη ΤτΕ, όλα τα χρεωστικά μέσα (δάνεια και προκαταβολές και χρεωστικοί τίτλοι), αλλά δεν περιλαμβάνονται οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι διαγραφές. Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγαλύτερο μέρος των ανοιγμάτων NPL αλλά όχι όλο. Μέχρι και πρόσφατα το 82% του συνόλου των ανοιγμάτων αυτών ήταν «κόκκινα» και μόλις το 18% ήταν εξυπηρετούμενα.
Αλλά οι servicers δεν προχώρησαν μόνον σε εισπράξεις για την εξόφληση των ανοιγμάτων. Οι αποπληρωμές, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και διαγραφές ανοιγμάτων συνολικά για λογαριασμό των funds, αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κι έφθασαν συνολικά τα 1,7 δισ. ευρώ. Οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) για λογαριασμό των funds, έφθασαν τα 298,5 εκατ. ευρώ και οι διαγραφές ανοιγμάτων τα 581 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από τη δτραστηριότητά τους αυτή, οι εταιρίες διαχείρισης (servicers),έβγαλαν κέρδη 65 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το σύνολο των αμοιβών και εξόδων προσωπικού και διοίκησης αποτελούν το 42% του τζίρου τους.
Για λογαριασμό των τραπεζών οι servicers έκαναν εισπράξεις 807 δισ. ευρώ από δάνεια που εξοφλήθηκαν, ενώ οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων έφθασαν τα 61,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.
Περίπου 30% από τα κόκκινα δάνεια που έχουν τα funds ρυθμίστηκαν (29,6%). Πρόκειται για δάνεια 20 δισ. ευρώ.
Τι ρυθμίσεις έκαναν οι servicers
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορά μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (52% ή 10,4 δισ. ευρώ), και ακολουθούν οι ρυθμίσεις οριστικής διευθέτησης (34% ή 6,8 δισ. ευρώ) και οι ρυθμίσεις βραχυχρόνιας διάρκειας (14% ή 2,9 δισ. ευρώ). Οι συνηθέστεροι τύποι μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων είναι οι λύσεις παράτασης διάρκειας (30%), μερικής διαγραφής οφειλής (30%) και διαχωρισμός οφειλής (28%).
Αντίστοιχα οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις είναι συνήθως λύσεις κεφαλαιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι λύσεις αυτές έχουν διάρκεια έως και δύο έτη.
Όσον αφορά τις τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται οι servicers, για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά επιχειρηματικά δάνεια (49%), ενώ τα στεγαστικά είναι το 41% του χαρτοφυλακίου και τα υπόλοιπα είναι καταναλωτικά.