Το 2030 το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας θα λειτουργεί αποκλειστικά με ενέργεια από ΑΠΕ, προανήγγειλε, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανοίγοντας τις εργασίες του ESG Summit Net Zero Action, ενώ πρόσθεσε ότι σε τρία χρόνια η εισηγμένη θα έχει ισορροπημένο ενεργειακό μίγμα με 2.000 MW από φυσικό αέριο, αλλά και 2.000 MW από ανανεώσιμες πηγές.
Τους παραπάνω «στόχους», δηλαδή ότι σε 10-15 χρόνια από τώρα, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η εταιρεία θα έχει αντικατασταθεί με πράσινη ενέργεια, καθώς επίσης την εστίασή της στην πράσινη ενέργεια, περιέγραψε ο επικεφαλής της σε συνέντευξή του στην Dara Parkins στο Bloomberg κατά τη διάρκεια του 1ου διαδικτυακού συνεδρίου της εταιρείας, με θέμα συζήτησης τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, καθώς και τα Κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG).
Κινήσεις, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση της Mytilineos για εξαγορά μεγάλου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος 1,48 GW, οι οποίες σε συνδυασμό με την ουδετερότητα στις εκπομπές αερίων την οποία έχει αυτή εξαγγείλει, αποσκοπούν στη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, καθώς οι ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερες έναντι του φυσικού αερίου. Επενδύουμε σε ΑΠΕ και ταυτόχρονα επενδύουμε στη μείωση του κόστους μας, αυτός θα είναι ο στόχος μας για αυτή την άσκηση που κάνουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mytilineos.
«Η εταιρεία αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι υπόλογη ενώπιον της κοινωνίας αλλά και των μετόχων της για την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, για τη γενικότερη τάση των επιχειρήσεων να αναλαμβάνουν εθελοντικά περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την αξιοποίηση νέων καινοτόμων εργαλείων.
Δεν χρειάζεται «αστυνόμευση», όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, καθώς οι εταιρείες αναλαμβάνουν πλέον ηθικές δεσμεύσεις, προσθέτοντας ότι «αν δε συμμορφωθούμε με αυτές τις δεσμεύσεις, θα μας τιμωρήσουν οι ίδιοι οι μέτοχοί μας».
Στόχος της Mytilineos είναι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού και μέχρι το 2030 να έχει μειώσει τις εκπομπές της πάνω από 75% ενώ το 2050 θα έχει επιτύχει μηδενικές εκπομπές.
Σχετικά με την θέση της Ελλάδας απέναντι στις πράσινες πολιτικές, εκτίμησε ότι καθώς η χώρα θα εξέρχεται από την κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας το πρώτο μέλημα των επιχειρήσεων ήταν να επιβιώσουν, όλο και περισσότερες θα εξετάζουν τη θέσπιση νέων στόχων για το ESG. Ειδικά για τον κλάδο του αλουμινίου σημείωσε ότι καταγράφεται τάση παγκοσμίως για τον πράσινο μετασχηματισμό της παραγωγής.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο το κέρδος των εταιριών επηρεάζεται από τις προσαρμογές στις απαιτήσεις για αειφορία απάντησε ότι υφίσταται δίλημμα μεταξύ φιλικών πολιτικών για το περιβάλλον και κερδοφορίας. Εφόσον χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες και εργαλεία, τότε μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος, ανέφερε, προσθέτοντας «δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον».
Όσο για την επιλογή του τάιμινγκ να ανακοινωθούν αυτοί οι νέοι πράσινοι στόχοι, εξήγησε ότι οι εκπομπές έχουν ήδη μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια, ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ότι τώρα η εταιρεία νοιώθει ακόμη περισσότερο την έντονη πίεση της κοινωνίας που απαιτεί από τις επιχειρήσεις και την πολιτική ένα καλύτερο μέλλον, δηλαδή ένα καλύτερο πλανήτη και ένα καλύτερο περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμα:
- Mytilineos: Στόχος μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα ως το 2050