Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς το QE

Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς το QE

Την πεποίθηση του ότι η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», στην Αθήνα.

«Η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, είτε με το QE είτε χωρίς αυτό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι το QE έχει περισσότερο συμβολική αξία καθώς και η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη χώρα σε αυτή την προσπάθεια, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού.

«Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να γνωρίζουν ότι έχουμε στρατηγική για να πραγματοποιήσουμε δύο, τρεις, τέσσερις εξόδους (δηλαδή εκδόσεις ομολόγων)», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.??

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έχει “καλή ανάπτυξη” τόσο το 2017, όσο και το 2018».

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 3,5% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, δεν ήταν επιλογή μας. Το 2% του ΑΕΠ είναι κοντά ή λίγο καλύτερα από αυτό που αναμέναμε, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία για να στήσουμε μια καλή ιστορία επιτυχίας (success story) για την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «λίγο περίεργη» τη θέση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Έχουν εμπλακεί σε όλο το πρόγραμμα. Γιατί τα έκαναν όλα αυτά, όταν προβλέπουν 1% μακροπρόθεσμα; Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους θέσεις ή προτάσεις;», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα πως στη μεσοπρόθεσμή δημοσιονομική στρατηγική «έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3,5 δισ. ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, γιατί οι θεσμοί στους δημοσιονομικούς στόχους δεν προσμετρούν τα μη παραμετρικά νέα». Πρόσθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς να επιστρέψουμε στο 2008».

Με πληροφορίες από skai.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Έρχεται το Μνημόνιο με το ΔΝΤ

- Απάντηση YΠΟΙΚ σε θεσμούς: Στόχος μας το πρόγραμμα να παραμείνει οn track